Élni és meghalni szülőföldünkön

Mottó: „Bábok vagyunk az óriási Sakk / éj- s napmezőin, sok piciny alak, / előre-hátra lépve, míg a Sors megún, / kiüt s a sírba visszarak.” Omar Khajjam (11. századi perzsa költő): Rubaijat (részlet) Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy aki megszületett, az egyszer a földi életét be is kell majd fejezze.

Van, akit a halál saját falujában, másokat külföldön, szeretteitől távol ragad el az élők sorából. Húsvét előtt egy héttel egyik rokonom Budapesten önként vetett véget életének. A hír hallatán rokonait, ismerőseit a gyász mellett még egy gond foglalkoztatta: miként lehet majd hazahozni az elhunytat az anyaországból azért, hogy szülőfalujában helyezzék majd örök nyugovóra. A holttestet a rendőrség boncolás végett a budapesti Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-Orvostani Intézetébe szállította. A boncolást négy nap múlva, csütörtökön végezték el. Ha péntek délig el tudják rendezni a papírokat, akkor elszállíthatják a holttestet, ha nem, csak húsvét után, kedden, mondták érdeklődésünkre az egyetemen.

Út Budapestig

Nem tudtuk elvállalni azt, hogy pénteken induljunk Magyarországra, hiszen még azt sem tudtuk, milyen okmányokkal lehet Romániába áthozni a holttestet. Kedden hajnalban indulunk. Az autónkba szerelt GPS nagy segítségünkre van abban, hogy keresgélés nélkül a Lenhossék utcába jussunk. A Budapestet jelző helységnévtáblától 12,5 km-re található a Semmelweis Egyetem. Forgalmi dugóba kerülünk. Két és fél órába kerül, amíg az egyetemhez jutunk. Ha hoztak ruhát, délután két órára elvihetik az elhunytat, mondja az egyik orvos. Közben fizetünk. A tárolási díjak 1–3 napig 10.000 Ft, 4–6 napig 12.000 Ft, 7–10 napig 14.000 Ft, 11–14 napig 17.000, 15–30 napig 20.000 Ft. Az elhunyt mosdatása, öltöztetése, borotválása, fésülése 10.000 Ft, sminkelése(rekonstrukciós helyreállítás) 3000 Ft. Az egyetemen a bizonyítványok kiadása hétfőtől péntekig naponta 9–14 óra között történik. Hova kell még mennünk? – érdeklődünk. Nem tudjuk biztosan, gondoljuk, az önkormányzathoz, ahol az elhunyt lakhelye volt, a román nagykövetségre, a rendőrségre – mondják a megkérdezettek.

Kiadták a holttestet

Sorra vesszük az intézményeket. Mivel volt érvényes útlevele, a román nagykövetségről nem kaptunk semmi okiratot, az önkormányzatnál az útlevél és az egyetemen kapott, a halál beálltát igazoló jegyzőkönyv alapján megkapjuk az elhunyt halotti bizonyítványát. A biztonság miatt még 2000 forintért egy taxis elvisz az ügyben nyomozást végző budapesti főkapitányságra is. Innen sem kapunk semmi iratot. Délután négy órakor érkezik meg a halottszállító autó Romániából. Még egy óra, amíg előkerül az ügyeletes és kiadja a holltestet. Az elhunyt fémkoporsóba kerül, hiszen a szabályok szerint csak így lehet szállítani. Majdnem éjfél, mire megérkezünk Révre, és az elhunyt a fémkoporsóból a végső fakoporsóba kerül. Egyszerűbb lett volna, ha egy budapesti temetkezési vállalatot bíznak meg a hazaszállítással, mondták az anyaországban. Biztosan, de úgy háromszor annyiba került volna a hazaszállítás Révre. De talán az még egyszerűbb lenne, ha valahol pontos információkhoz juthatnának az ilyen helyzetbe került családok, rokonok. Hiszen már az unióban vagyunk…

Hasas János, Rév