Életveszélybe sodorják az embereket!

Életveszélybe sodorják az embereket!
A Bihar megyei Salvamont hegyi- és barlangimentő-szolgálat ismételten figyelmezteti a hegyekben rendezvényeket, kalandtúrákat szervezőket: engedélyekre van szükségük!

A Salvamont járőrei megdöbbenéssel tapasztalták az elmúlt hónapban, hogy egyre több jogi és magánszemély szervez különböző rendezvényeket a hegyekben anélkül, hogy engedélyt kérnének a területért felelős helyi hatóságoktól. Nem értesítik a hegyi- és barlangimentő-szolgálatot sem, ezáltal veszélyeztetve a résztvevők testi épségét, sőt, nem egyszer életveszélybe sodorják őket. Történtek súlyos balesetek, s még akkor sem szóltak a hegyimentőknek, csak a mentőszolgálatot riasztották a szervezők, s ha a baleset helyszíne megközelíthetetlen volt autóval, szakszerűtlen körülmények között szállították a sérültet a mentőautóig. Olyan esettel is szembesültek a salvamontosok, hogy természetvédelmi területen szerveztek olyan tevékenységet engedély nélkül, mellyel veszélybe sodorták a rezervátum élővilágát.

Tartsák be a törvényt!

Adrian Marin, a Salvamont ügyvezető alelnöke ezúton is fel szeretné hívni minden érdekelt figyelmét: törvények, rendeletek, kormányhatározatok, helyi tanácsi határozatok szabályozzák e tevékenységeket, a hegyi tömegrendezvények szervezését. Mindig értesíteni kell az illetékes helyhatóságot, az érintett területért felelős hatóságot, és engedélyt kell kérni. Az engedélyeztetéshez meg kell nevezni a rendezvény pontos helyszínét, időpontját, időtartamát, jellegét, a résztvevők számát, a szervezők elérhetőségét. A legális út megkerülése jelentős bírságot vonhat maga után. A Nyugati Szigethegység egyik védett területén kalandtúra zajlott nemrég engedély nélkül, a szervezőket 3 ezer lejes bírsággal sújtották. Egy magyar utazási irodának javasolták, hogy 2 idegenvezetőjüket vonják felelősségre és alkalmazzanak velük szemben drasztikus büntetést, mert 47 embert sodortak veszélybe, amikor a bihari hegyekben egy veszélyes terepre vitték őket, többen eltévedtek, s a hegyimentők éjszaka 9 órán át keresték az elkóboroltakat, ráadásul igen pocsék időben, sorolt néhány kirívó esetet Marin. Hozzátette: a hegyi rendezvényeken résztvevők saját biztonságuk érdekében ellenőrizzék a szervezőket, nehogy kellemetlen helyzetekbe kerüljenek miattuk. S ne értse félre senki: nem korlátozó, hanem biztonsági okokból van szükség az említett szabályozók betratására.

Zámbó Sipos Mónika