ERDON Eletmód

2011.06.21. 07:38

A komposzt WC használata

<p>A komposzt WC beszerelése egyszerű, nem szennyezi a talajvizet, és a végterméket a kertben trágyaként fel lehet használni. Külsőleg hasonlít a hagyományos WC-hez, ugyanakkor nemcsak környezetbarát, de használatával pénz takarítható meg.</p>

A komposzt WC működése

 

Bár a toalett nem egy népszerű beszédtéma, azért érdemes elgondolkodni a hatékonyságukon. A komposzt WC használata esetén nincs szükség vízvezetékre, és a szennyvízzel kapcsolatos költségek is megtakarítódnak. Ez a környezetbarát megoldás civilizált és szagtalan, sőt egy jól karbantartott komposzt WC jobb szagú, mint egy hagyományos WC.

 

komposzt WC-k általában 3 kamrából állnak. Az első kamrába hull a friss hulladék, amelynek 90%-a víz. Ez a kamra szűrőkkel van felszerelve, és úgy van megtervezve, hogy a  folyadék elpárologjon. Az első kamra megteltekor a tartály megbillenésével a nyers keverék áthull a második kamrába, ahol végbemegy a komposztálási folyamat. Itt szükség van megfelelő oxigénmennyiségre, optimális hőmérsékletre és nedvességre. A következő billenési ciklusban a vírusoktól és baktériumoktól mentes kész komposzt áthull a második kamrából a harmadik kamrába, és innen eltávolítható, majd felhasználható növények trágyázására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!