Életét vesztette egy tűzoltó

Életét vesztette egy tűzoltó
Szatmár megye – Hivatásának gyakorlása közben, kedden éjfél után pár perccel életét vesztette Lisnic Barth, a nagykárolyi tűzoltóság tagja, egy Mezőpetriben keletkezett tűz oltásakor. A tűzoltóra ráomlott egy csűr fala.  

Egy tűzoltó meghalt, egy pedig megsérült a hétfőn éjszaka Mezőpetriben keletkezett tűz oltása közben. A riasztás 23.10 órakor érkezett a tűzoltóság központjába, majd a nagykárolyi alakulat tűzoltói néhány perc leforgása alatt a helyszínre érkeztek. A Fő utca 397. szám alatt található magánház udvarában álló csűr kapott lángra villámcsapás miatt. A ház tulajdonosait a szomszédok értesítették a tűzről, ugyanis ők csak a mennydörgésre figyeltek fel, a lángokat nem látták. Pár perc alatt jó néhányan gyűltek össze a településről, hogy a csűr oltásába kezdjenek, így a mezőpetri önkéntes tűzoltókkal együtt hozzáláttak a lángok megfékezéséhez. Közben a nagykárolyi hivatásos tűzoltók is megérkeztek, azonban nem boldogultak a tűzzel, ezért segítséget kértek a Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségétől, melynek szakemberei Gheorghe Strâmb tűzoltóparancsnok vezetésével érkeztek a helyszínre. A Rimili család udvarán található csűr oltása sok időt vett igénybe, ugyanis az abban tárolt égő faanyag megnehezítette a tűzoltók munkáját.

Post–mortem alhadnagy

Szemtanúk elmondása szerint a harminchat éves Lisnic Barth, a nagykárolyi tűzoltóalakulat tagja már a csűr belsejében oltotta a tüzet, amikor felhívták a figyelmét arra, hogy a téglából épült fal bármikor leomolhat. A figyelmeztetés azonban már későn érkezett, és a csűr elülső fala ráesett a munkáját végző tűzoltóra. Eszméletlen állapotban hozták ki a romok alól, s kevéssel ezután már nem volt érezhető a pulzusa, beállt a halál. Gheorghe Strâmb a keddi nap folyamán javaslattal fordult a belügyminisztériumhoz, a tűzoltó post–mortem előléptetését kérve, s néhány órán belül meg is született a minisztériumi rendelet Lisnic Barth főtörzsőrmesteri rangból post–mortem alhadnaggyá való előléptetését illetően. Lisnic Barth a nagykárolyi tűzoltóalakulatnál teljesített szolgálatot.

Gugulya–Hégető Lóránd 

Kapcsolódó cikkek:

  • Fákat csavart ki a vihar
  • Három tűzesetet okozott a villámcsapás
  •