Élelmiszerháború – öt kontinens mutogat egymásra

Háború vagy béke? Genfben üléseznek a Világkereskedelmi Szervezet miniszterei, hogy végre megoldást találjanak az ellentétekre, amelyek szembeállítják a tagállamokat.

A fő gondot az élelmiszerkereskedelem jelenti. Mindenki mindenkit hibáztat az árak emelkedéséért. Ki a felelős a magas élelmiszerárakért? Amerika és Európa, amely nagy pénzekkel támogatja a saját mezőgazdaságát, és nem engedi be a piacaira a fejlődő világ élelmiszereit!- ezt mondják Ázsia, Afrika és Latin-Amerika vezetői. Éppen ellenkezőleg: Kína, India és a többiek védelmezik a saját mezőgazdaságukat, ezért kell támogatni Amerika és Európa gazdáit! – fújják Brüsszelben és Washingtonban.

-Tudjuk, hogy engednünk kell az állami támogatásból – mondta az amerikai küldött immár Genfben. -Csakhogy cserébe azt kérjük, Kína és a többi ország engedje be a piacára az amerikai élelmiszereket. Indonézia kereskedelmi miniszter asszonya szerint nincsen remény a megegyezésre, hogyha Amerika és Európa nem enged. A fejlődő világ farmerei ugyanis versenyképtelenek akkor, hogyha Európa és Amerika gazdái nagy összegű állami támogatást kapnak.

Hét éve folynak a tárgyalások, és nagyon sürgősen megegyezésre kellene jutni. Másképpen megkezdődhet a kereskedelmi háborúskodás, amely a globális gazdaság növekedési reményeit végképp lehűtheti.

(Magyar Rádió Online)0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .