Élelemhiány fenyegeti az óriáspandák létét?

Élelemhiány fenyegeti az óriáspandák létét?
Élelemhiány fenyegetheti a közép-kínai ködös hegyekben élő, veszélyeztetett fajok közé sorolt óriáspandák létét, miután a medvefélék családjába tartozó emlős legfontosabb táplálékának számító bambuszfajták életük végéhez közelednek.

A lehetséges veszélyre egy hétvégén tartott pandatenyésztési konferencián hívta fel a figyelmet Jang Hszü-jü (Yang Xuyu), aki a kínai tartományi erdészeti hatóság vadvédelmi állomásának egyik vezetőjeként mintegy 24 ezer hektárnyi bambuszerdő felügyeletéért felelős.
    Szecsuán (Sichuan) tartomány tizennégy közigazgatási területén csupán 9 különböző bambuszféle virágzását figyelték meg 2005 óta. Ez a mennyiség a pandák táplálékául szolgáló növények 30 százalékának felel meg – mondta Jang.
    A kutató kiemelte, hogy eddig még egyetlen éhezés miatt elhullott pandát sem találtak, azonban a virágzásnak indult bambuszerdő-területek növekedésétől függően éberen kell figyelni az állatokat fenyegető élelemhiány mértékét.
    A pandák élőhelyén, a közép-kínai Kanszu (Gansu) és Szecsuán tartományok határvidékén, legutóbb 1984 és 1987 között figyelték meg az állatvédelem jelképévé vált emlős kedvenc táplálékának számító Japán nyílbambusz (Pseudosasa japonica) virágzását, valamint a növények magképzés utáni tömeges elszáradását. Az élelemhiány miatt akkoriban több száz óriáspanda pusztult éhen.
    A pandák megközelítőleg húsz különböző bambuszfélével táplálkoznak. A nyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban található kutatóközpontban a szakemberek most azon dolgoznak, hogy miként lehetne bővíteni a veszélyeztetett állatok étrendjét.
    Az óriáspanda, amely a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja, természetes élőhelyen csak Kínában fordul elő. Becslések szerint mintegy 1600 példány él az ázsiai ország középső részén Szecsuán, Senhszi és Kanszu tartományban.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter