Ékszerek nagyító alatt

Ékszerek nagyító alatt
A Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség október 16. és november 11. között tematikus ellenőrzést végzett a megye területén található ékszerüzletekben.

Jelenleg 67 Szatmár megyében bejegyzett nemesfémekkel és drágakövekkel kereskedő cég van a megyében, de van néhány más megyében tevékenykedő cégnek Szatmár megyei fiókegysége bejegyzés alatt. Összesen 21 kereskedelmi egységet ellenőriztek, köztük azok közül is néhányat, amelyeknél az idei ilyen jellegű akció alkalmával hiányosságokat találtak. A felügyelőség szakemberei 6,2 kg ékszert vizsgáltak meg, amelyek összértéke meghaladja a 150ezer lejt. Időlegesen kivontak a forgalomból 180 gramm ékszert. Tizenegy esetben róttak ki büntetést, 28 ezer lej összértékben. Rus Lucian, a felügyelőség vezetője azt tanácsolja mindenkinek — a későbbi kellemetlen meglepetéseket elkerülendő —, hogy csakis engedéllyel rendelkező cégtől vásároljanak ékszereket.

Utcai árusok

Szomorú időszak köszönt az utcai árusokra, ugyanis 2007. augusztus 1-én életbe lépett kormányhatározat értelmében az engedéllyel nem rendelkező utcai árusok már nem csak 80 lejre — ha 48 órán belül befizetik, akkor csak 40 — büntethetők. Az eset súlyosságától függően ezek a büntetések 500 lejtől (pár darabos tétel esetén) 20 000 lejig terjedhetnek.