Ékszerüzleteket raboltak ki külföldön

Ékszerüzleteket raboltak ki külföldön
Váradi bűnbandát lepleztek le a Szervezett Bűnözés elleni Szolgálat emberei, melynek tagjai Svájcban majd Belgiumban aranyékszereket raboltak, s itthon próbálták meg értékesíteni.

Sajtótájékoztatón számolt be Nicolae Stamate szolgálatvezető tegnap a Bélának becézett Varga (volt Kereszy) Rudolf és bűnbandája külföldön kifejtett áldatlan tevékenységéről, az ügyükben folytatott nyomozásról, s a svájci iletve belga kollégák elismeréséről.

Mint kiderült, a váradi 35 éves férfi s három tettestársa a svájci Appenzelben két kilónyi aranyékszert zsákmányolt egy tavaly májusban elkövetett ékszerbolti rablás során, s a sárga- meg fehérarany láncokat, medálokat, fülbevalókat, karkötőket egy váradi ékszerésznek próbálták meg elpasszolni. A svájci hatóság meg a váradiak együttműködésének köszönhetően maradéktalanul meglettek az ékszerek, s miután az azokról készült fotók alapján a károsultak azonosították a lopott holmit, a szervezett bűnözés elleni szolgálat emberei átadták mind a 2 kilót a svájci kollégáknak. Azok írásos köszönetet küldtek a hatékony segítségért. Vargát és társait Svájcban tartóztatták le.

Folytta, ahol abbahagyta

Idén májusban szabadult a fogságból “Béla”, s újraszervezte a pénzcsináló hálózatot, másik három váradi hathatós segítségével. Ezúttal átruccantak Belgiumba, s Deinzeban 200 ezer eurónyi ékszert zsákmányoltak a svájci esethez hasonló módszerekkel. A belga hatóság a váradi szervezett bűnözés elleni szolgálat embereinek segítségével azonosította Vargát, s közösen tartottak házkutatást annak váradi lakhelyén októberben. Két luxusautót, négy robogót, s egyéb papírokat meg holmit foglaltak le, melyekről feltételezik, hogy közük van a belga ékszerbolti rabláshoz. A férfit még nem fogták el, európai letartóztatási parancsot állítottak ki a nevére. A tettestársakról nem tudtunk meg semmit.

 

Zámbó Sipos Mónika