2016-os országos népszavazás Magyarországon

facebook.com/ kolozsvari. fokonzulatus/
facebook.com/ kolozsvari. fokonzulatus/
Áder János Magyarország köztársasági elnöke 2016. október 2. napjára országos népszavazást tűzött ki a következő kérdésben: „Akarja- e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A kérdés nagy horderejű, melyet az is jelez, hogy az alaptörvény szerint az országos népszavazáson külhonban élő választópolgárok is szavazhatnak.

Kolozsváron dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatót tartott a Főkonzulátus rendezvénytermében a határon túli magyarok szavazási módjáról, a szavazás technikai feltételeiről. A hivatalos kampány augusztus 13.-án kezdődik. A 2016. október 2.-i népszavazáson a határon túl élő regisztrált, szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak. Pálffy Ilona kiemelte, hogy azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és a 2014-es parlamenti választások előtt vagy azután a választási névjegyzékbe kerültek, nem kell újra regisztrálniuk, szavazhatnak október másodikán. Az a külhoni magyar állampolgár, aki még nem regisztrált, választási regisztrációs kérelmét szeptember 17.-ig kell eljuttatnia a NVI-hoz.

A szavazási levélcsomagokat személyesen veheti át

Augusztus 20.-a után, kezdi küldeni a Nemzeti Választási Iroda a szavazási levélcsomagokat. A szavazási levélcsomagokat nem osztják mindenkinek, kivétel nélkül, ahogy egyesek megfogalmazták. Ezeket személyesen lehet átvenni-hangsúlyozta Pálffy Ilona. Az átvételhez feltétlenül hozza magával a magyar útlevelet (ha van), vagy külföldi fényképes igazolványát és magyar lakcímigazolványát (ha kapott). Érvényes okmányok bemutatása nélkül nem veheti át szavazási levélcsomagját.

A határon túli magyar állampolgárok szavazása

A magyar külképviseleten a népszavazást megelőző 15 napon lehet szavazni, majd ezt követően a választási irodához elszállítják a leveleket. Romániában levő magyar nagykövetség, konzulátusok Bukarestben, Csíkszeredában és Kolozsvárt működnek. A külhoni állampolgároknak a szavazatukat tartalmazó levélcsomagokat a szavazást megelőző napon, október elsején, 24 óráig, kell eljuttatni a Nemzeti Választási Irodához, de a levélcsomag leadható a külképviseleten, illetve a szavazás napján, a külképviseleten, vagy bármely országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában. A külképviseleten október 2.-án is lehet szavazni.

Azonosító nyilatkozat levélben való szavazáshoz

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a sajtó képviselőinek részletesen elmondta, melyek azok az ismérvek, melyeket be kell tartaniuk a népszavazás alkalmával. Fontos, hogy az azonosító nyilatkozat kitöltése során a választópolgár figyelemmel járjon el, és azt a regisztrációs kérelmében, vagy a lakcímkártyáján, vagy az útlevelén, honosítási okiratán, vagy állampolgársági bizonyítványán szereplő adatokkal egyezően töltse ki. Pontosan kell feltüntetni a nevet. A születési nevet. Születési helyét. Születés idejét. Anyja születési (leánykori neve) családi és utóneve. Személyi azonosító vagy a választópolgár magyar állampolgárságát igazoló érvényes okiratának számát. Honosítási okirat számát. Személyi azonosító. Útlevél száma. Honosítási okirat száma. Állampolgársági bizonyítvány száma. Mindezek után, ne felejtse saját kezűleg aláírni, mert aláírás nélkül a törvényi rendelkezések miatt szavazata érvénytelen, akkor kárba ment az eddigi tevékenysége. A kitöltött szavazólapot kis borítékba kell tenni, majd lezárni a kis borítékot. A kitöltött, aláírt nyilatkozatot és a lezárt borítékot a nagy borítékba kell helyezni, majd lezárni a nagy borítékot. Pálffy Ilona beszámolójából kiderült, meglehetősen nagy a hibafaktor.

A népszavazás érvényessége

A népszavazás akkor érvényes, ha a ha választótópolgárok több mint fele érvényesen szavazott. Eredményes az országos népszavazás, ha a szavazók több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adnak- olvasható a kormany. hu oldalon.

Fontosak a külhoni magyarok szavazatai.

Kívánok egy valós eredményeket elérő népszavazást.

Csomafáy Ferenc