2015 az eladósodás éve volt az önkormányzatnál

2015 az eladósodás éve volt az önkormányzatnál
Nagyvárad- Szerdán a nagyváradi városháza dísztermében sajtótájékoztatót tartottak az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetői- Nadia Haş és Sorin Iacob-, illetve Huszár István alpolgármester. Értékelték a tavalyi évet és újdonságokra is felhívták a figyelmet.

Az adófizető polgárokkal való hatékonyabb kommunikáció érdekében Nadia Haş gazdasági igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy március 31-ig a honlapjukon feltüntetett adatbázis egyes mutatói módosulhatnak. Ennek egyik oka, hogy az új adótörvénykönyvben bevezették az úgynevezett vegyes ingatlanok fogalmát, vagyis azon épületekét, melyeket fizikai személyek lakhatási és kereskedelmi célokra is használnak, és jelen pillanatban az önkormányzat nem rendelkezik erre vonatkozó információkkal, arra vár, hogy az érintettek nyilatkozzanak erről. Ugyanakkor pedig, mint ismert, tanácsi határozat született a lepusztult állapotban levő ingatlanok pluszadózásáról, és jelenleg tart a beazonosítás. Eddig körülbelül 170-nek a tulajdonosával történt ez meg, a becsült 800 közül. Egy harmadik indok pedig, hogy azok a magánszemélyek, akik nem lakhatásra használt ingatlanrésszel is rendelkeznek, fakultatív módon a felértékelést igazoló dokumentumot tehetnek le a városházán.
Huszár István alpolgármester utóbbival kapcsolatban az Erdély Oniline-nak azt nyilatkozta: ha nem történik meg ez a bejelentés, akkor egyébként automatikusan a nyilvántartott értéknek a két százalékát veszik figyelembe. Ezért fontos az, hogy a nem lakhatású célú ingatlantulajdonnal rendelkező fizikai személyek a városházán kérjék ki az úgynevezett adózási határozatukat, mely minden személyre és ingatlanra névre szóló, és kiderül belőle, hogy mennyi az ingatlanuk nyilvántartott értéke. Ha időközben azonban őnekik van egy reálisan nyilvántartott értékük, mert a házukat két éve építették fel, vagy három éve vették, és ezen történés belefér a visszamenőleges öt évbe, akkor az önkormányzat az adókiszámításkor ezt az értéket fogja alapul venni. Ha viszont nem rendelkeznek ilyesmivel, akkor az automatikusan generáló rendszer lép életbe, ami egy bizonyos értéket szab meg minden évben. A március 31-e pedig azért fontos ebből a szempontból, mert addig az illető személy tisztában kell legyen, hogy mennyi az adója. Ha nem jön tisztázni a helyzetét a Polgármesteri Hivatalban, akkor azt veszik adóalapul, ami nyilván van tartva. Akik pedig csak március 31-e után tisztázzák a helyzetüket, azoknak csak 2017. január 1-től veszik figyelembe az általuk felmutatott korrekt felértékelési bizonyítványukat. „Konkrétan: valaki például négy éve vett egy házat, aminek van egy értéke. A közjegyző által is aláírt papírral bejön a hivatalba, és akkor ezt veszik alapul. Ha ezt a házat pedig részben lakhatásra használja, és részben nem, akkor el kell mondja, hogy például abból a 100 négyzetméterből mennyit használ kereskedelmi tevékenységre. Ha a cégének a székhelye van ott, akkor az ingatlan értékéből kiveszi kvótarészként a vonatkozó X négyzetmétert, és arra fog százalékot fizetni.”- magyarázta.

Beszámoló

A tavalyi évről szóló beszámolójában Nadia Haş megjegyezte, hogy bár nullszaldóra számítottak, az évet végül 13 millió lejes költségvetési többlettel zárták, ami onnan származott, az utolsó napokban pénz érkezett az Európai Uniótól, amit nem tudtak elkölteni. Amúgy 10 európai uniós társfinanszírozású projektet nem tudtak befejezni az év végéig, az ezekre megmaradt allokáció értéke 30 millió lej. A beruházásokat 2015-ben 2 százalékban saját jövedelmekből (14,9 millió lej), 6 százalékban a helyi költségvetésből (38,4 millió lej), 27 százalékban az államháztartásból (171 millió lej), 32 százalékban banki hitelekből (207 millió lej) és 33 százalékban vissza nem térítendő támogatásokból fedezték (212 millió lej).

Visszafinanszírozás

2015 az eladósodási szint évének is nevezhető, hiszen új kölcsönöket vettek fel: márciusban 22,6 millió lejt az Európai Beruházási Banktól EU-s projektek társfinanszírozására, júniusban 32,3 millió lejt a pénzügyminisztériumtól szintén EU-s projektek társfinanszírozására, majd 15 millió lejt EU-s projektek pénzügyi korrekciójára, és végül decemberben 100 millió lejt a CEC-től azért, hogy a folyamatban levő invesztíciókhoz biztosítani tudják a cashflow-t. Az eladósodási szintet így 69,1 százalékosra becsülik az idén, azonban ez őszig jelentősen csökkenni fog, ugyanis a terveik szerint addigra visszafizetik a CEC-től vett hitelt. Ugyanakkor pedig át szeretnék strukturálni a hiteleket, visszafinanszírozással.

Ciucur Losonczi Antonius