200 lejjel nő a minimálbér májustól

Akt.:
200 lejjel nő a minimálbér májustól
De így is sereghajtók vagyunk ezzel az Unióban. Az is tervben van, hogy akiknek nincs jövedelmük, azok ne fizessenek egészségbiztosítási hozzájárulást – jelentette be a pénzügyminiszter.

Az eddigi 1050-ről 1250-re nő az országos minimálbér május 1-től. A vonatkozó döntés még december 31-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben: a 2015/1017-es számú kormányhatározat szabályozza a garantált minimális országos bruttó bér összegét. A törvény szerint 2016. május 1-től a bruttó országos minimálbér 1050-ről 1250 lejre emelkedik. Azon munkaadók, amelyek ennél kisebb béreket adnak munkavállalóinknak, 1000 és 2000 lej közötti bírságra számíthatnak. Ez az emelés egy kétlépcsős intézkedés második része. Még az előző kormány indította el, a mostani pedig nem mondott le róla. Azonban még mindig a második legalacsonyabb a román minimálbér az Európai Unió tagállamai közül, amely csak a 160 eurós bolgár minimálbért előzi meg az EU-ban.

Az átlag átlaga

Az átlagbér (tehát nem a minimál) pedig az utóbbi három évben ugyan 40 százalékkal emelkedett, de egyes közgazdászok arra hívták fel a figyelmet, hogy a növekedés nem azt jelenti, hogy az ország gazdasága jól teljesített. Az átlagbér 1600 lej, ami szintén nem számít magasnak az EU-ban. Ráadásul régiónként nagy különbségek vannak az átlagos jövedelmek között. különbségek érhetők tetten az országban régiónként. A legnagyobb Bukarest és az ország többi része között van, mert Bukarestben nettó 2200 lej az átlag, rögtön a második a listán Gorj, majd Kolozs és Szeben megyék, de ezekben 1600 lej ez. Az ország legszegényebb régiója Moldva, ott az átlag ezer lej körüli. Megyékre leosztva viszont a legkevesebbet Hargitában keresik.

Ne fizessenek

Közben készül az a módosítás is, hogy akiknek nincs jövedelmük, azok ne fizessenek egészségbiztosítási hozzájárulást. Anca Dragu pénzügyminiszter szerint a kormányhivatalokban, láttamozás alatt van a tervezet. A tárcavezető szerint „ez a szakasz még pár napig tarthat”.

Szeghalmi Örs