20 éve van, de sosem kellett még…

Cseke Attila RMDSZ-es szenátor
Cseke Attila RMDSZ-es szenátor
Rendezni kellene végre a szavazókártyák ügyét – szorgalmazza Cseke Attila szenátor. Ez a Szenátus egyik szakbizottságában is felmerült már. Íme a részletek.

Emlékeznek még a szavazókártyákra (carte de alegator)? Talán sokuknak még meg is van otthon ez a kártya. Amelyet több formában is legyártottak az évek során, de soha nem használtuk végül. Cseke Attila RMDSZ-es szenátor rendeztetné az ügyet. Tegnapi váradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Szenátus egyik szakbizottságában is beszéltek már erről, ám a megoldás még csak körvonalazódik. A kártyák bevezetéséről még 1992-ben döntöttek. 1993 óta csak ezzel lehetne voksolni – ám a vonatkozó rendelet gyakorlatba ültetését minden választás előtt külön döntéssel halasztják el, azóta is. Időközben már a statisztikákat sem vezetik rendesen, így nem tudni, kinek van és kinek nincs ilyen okmánya.

Igent, vagy nemet!

Cseke Attila szerint pénzkidobás volt az állam részéről az évek során több formátumban is legyártott okmányok elkészítése. Most azt javasolja: az idén december 9-i parlamenti választások után térjenek vissza a témára. Akkor majd pontos kimutatást készíttetnének. Ennek alapján döntenék el: vagy késedelem nélkül bevezetik a kártyák kötelező használatát, vagy eltörli az egészet. A szenátor kérdésünkre azt mondta: szerinte ez utóbbi lenne kézenfekvőbb, „hiszen 20 éve már, hogy nem működik a rendszer”. Más témára térve jelezte: írásban kereste meg Crin Antonescut, a Szenátus elnökét. Ebben jelezte neki: a hét elején elfogadott, szakmai érettségiről szóló törvény hallgatólagosan, azaz vita nélkül már átment a Képviselőházban. Ám a Szenátus jelentősen módosított szövegváltozatot fogadott el. Márpedig az Alkotmánybíróság többször is kimondta: amennyiben a törvényhozás két háza nagyon különböző formában fogad el egy törvényt, azt nem kihirdetni kell, hanem újratárgyalni. Ezért Cseke Attila azt kéri: a Képviselőház tartson tanácskozást erről és hozza összhangba a jogszabályt a szenátusi változattal. Ellenkező esetben Alkotmánybíróságon lesz megtámadható a szakmai érettségiről szóló törvény, ami a kihirdetését hátráltatná. Jelezte még: a Szenátus elfogadta az a módosító javaslatát, amely a közbeszerzések egyes vonzataival kapcsolatos (erről lapunkban már részletesen írtunk). Most a Képviselőházhoz kerül a jogszabály, ott mondják ki a végső szót róla.

Szeghalmi Örs