Átszervezték a sürgősségit

Átszervezték a sürgősségit

Szatmár megye – A munkahatékonyság növelésének érdekében átszervezéseket hajtottak végre a sürgősségi fogadó állomáson. Ennek köszönhetően a legtöbb diagnosztikai és gyógyászati felszerelésnek már van helye.

A Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi fogadó állomása (UPU) folyamatos átalakulásban van. A felszereléseket Világbanki támogatásból kapták, de a megyei tanács és a Közegészségügyi Minisztérium is nyújtott támogatást ahhoz, hogy a felszerelés hiánya ne okozhasson gondot — tudtuk meg dr. Moldovan Andrianától, a sürgősségi osztály vezetőjétől. Dr. Raed Arafat legutóbbi villámlátogatása után kezdődött meg az osztály átszervezése, hogy a jelenleg érvényben lévő normáknak megfeleljen. Az első állomása a beérkező betegnek az úgynevezett triaj, ahol egy asszisztens „osztja el” a betegeket aszerint, hogy kinek milyen jellegű ellátásra van szüksége. Hozzátartozó innen csak külön engedéllyel léphet be a sürgősség további részeire. „A betegek érdekeit védjük, amikor nem engedjük be a hozzátartozókat” — hangsúlyozta dr. Moldovan, aki hozzátette, hogy erre az intézkedésre azért van szükség, hogy a szakszemélyzet megfelelőképpen tudja ellátni a munkáját, de ha valamilyen — a beteget érintő —információra van szükségük, akkor konzultálnak a hozzátartozóval.

Felügyelet

A súlyos sürgősségi eseteket ellátó helyiségből közvetlenül nyílik a megfigyelő, ahol négy ágyon tudnak elhelyezni betegeket. Minden betegnek külön monitorja van, amely jelzi az életfunkciókat és azonnal jelez, ha orvosi beavatkozásra lenne szükség. „Kis lépésekkel, de lassan megközelítjük majd azt a szinvonalat, amilyen egy uniós sürgősségi osztály kell hogy legyen” — nyilatkozta az osztályvezető orvos.