Átmosták az elosztó hálózatot

Átmosták az elosztó hálózatot
Nagyvárad – Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a váradi Vízművek Rt. székhelyén. Ovidiu Gavra vezérigazgató az idei év megvalósításairól, valamint a vállalat közeljövőbeli beruházásairól beszélt.

Ovidiu Gavra vezérigazgató kifejtette: annak érdekében, hogy teljesíteni tudják a Európai Unió kohéziós alapjaihoz való hozzáférés intézményes feltételeit, bővítették a hálózatukat, és átvették Váradszentmárton, Tenke, Szentandrás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Körösgyéres és Bihar községek, valamint Belényes város víz- és csatornarendszerét, így jelenleg harminc településen biztosítanak szolgáltatásokat. Az átállás nem volt zökkenőmentes, néhány helységben például nem volt ívóvíz, de hatástanulmányokat készítenek és megoldják a problémákat. Egy EU-s projekt részeként bővítették a nagyváradi víz- és csatornarendszert is, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól felvett kölcsönből finanszírozott munkálatok 2009. július 21-én kezdődtek és 2010. augusztus 31-én fejeződtek be. A szerződés 11,7 millió euró értékű volt, melyből 10,5 millió eurót a Selina cégnek fizettek ki. A megállapodást egy csatolmánnyal egészítették ki, melynek értelmében a kivitelezőnek korrigálnia kell az átadáskor tapasztalt hibákat. Ugyanakkor meghosszabították a Román Kormány és az Európai Közösség közt megkötött finanszírozási memorandumot, így folytatódhat a Bihar megyei víz- és szennyvízhálózat bővítése és felújítása elnevezésű beruházási program. Amúgy az idén eddig 2.913 méter vízhálózatot, 7.133 m szennyvíz csatornát és 9.367 m esővíz csatornát korszerűsítettek.
 
Kiigazított költségvetés
 
A közelmúltban az önkormányzat kérésének eleget téve, kiigazították a Vízművek Rt. költségvetését. Ennek megfelelően ezután a következő befektetéseknek kezdenek neki: a Helyi Tanács támogatásával bővítik a Horea utcai (873 ezer lej) és a Decebal sugárúti (1,1 millió lej) vízhálózatot, illetve önerőből felújítják a Pop de Băseşti (122 ezer lej), a Ion Raţiu (226 ezer lej), a Madách Imre, a Patrioţilor utcai és a Bémer téri (76 ezer lej), a Janus Pannonius (50 ezer lej), a Măslinului (259 ezer lej), a Viorelelor (25 ezer lej) és a Sabinelor (466 ezer lej) utcai vízhálózatot, és bővítik a csatornarendszert a Rectorului (122 ezer lej), az Uzinelor (19 ezer lej), az Ecaterina Teodoroiu (48 ezer lej), a Secarei (30 ezer lej), a Prepeliţei (35 ezer lej) és a Spicului (47 ezer lej) utcákban, illetve a Szent László téren (50 ezer lej).
Egyébként a társaság az év első kilenc hónapjában 33,6 millió lej nettó üzleti forgalmat bonyolított le. A jövedelmei enyhén meghaladták a tervezett szintet és kevesebbet költséget könyvelhetett el, annak ellenére, hogy emelkedtek a személyi kiadások. Nincsenek adósságai a központi vagy a helyi költségvetés irányába, és kifizette a külső tartozásait.
 
Kisebb számlák
 
Ovidiu Gavra bejelentette: jelenleg lehetőség nyílt arra, hogy alternatív működjön a 4. és az 5. számú szivattyúállomás, ezért szeptember 2-án az előbbit leállították és működésbe léptették az utóbbit. A 4. számú szivattyúállomást azt követően fogják újra üzembe helyezni, hogy megtörtént a keszon tisztítása, melynek október 11-én látnak neki. Egyébként szeptember 20-23. között átmosták az elosztó hálózatot, állítólag ennek következtében jobb minőségű lett a víz, kevesebb reklamáció érkezik és a közüzemi számlák értéke is enyhén csökkeni fog.
A Iuliu Maniu/Beöthy Ödön utcán zajló munkálatokkal kapcsolatban a vezérigazgató megjegyezte: a közelmúltban tárgyalt az alvállalkozó, vagyis a bukaresti Aquatot képviselőivel, akik egy olyan munkatervet mutattak be neki, melynek értelmében október 15-ig végeznek a munkálatokkal. Egyébként a kivitelezési szerződés 5 hónapra szól, a korszerűsítést pedig június 18-án kezdték el, tehát nem lépték túl a határidőt.
 
Ciucur Losonczi Antonius