Átmeneti állapot

Nagyvárad – Az egykori Katolikus Kör Szilágyi Dezső (Moscovei) utca 3 szám alatti székházának homlokzatát részben felújították, hogy utána leálljon a munka. E rejtélyt Jakabffy László statikus és műemléki szakember levele fejtette meg, akit az itteni munkálatok vezetésével és nyomon követésével bíztak meg.

Jakabffy László mérnök az Állami Filharmóniát és a Francisc Hubic Zeneiskolát arról értesítette levében, hogy 2007-ben a Bihar Megyei Tanács 17.000 lejt utalt ki a homlokzati díszek és építészeti elemek további romlásának megakadályozására, illetve megerősítésére, hogy ne okozzanak veszélyt a gyalogosok számára.

Az említett levélben a szakember beszámolt az eddig elvégzett munkálatokról, illetve arról, hogy ideiglenesen bemeszelték a homlokzatot. Mivel az ingatlant visszaigényelték és jelenleg per alatt áll, a Megyei Tanács nem utalhat ki újabb összeget az ingatlan teljes felújítására, de a Római Katolikus Püspökség sem, mindaddig, amig nem tisztázódik az épület jogi helyzete. A Bihar Megyei Művelődési, Egyházi és Nemzeti Örökség Igazgatóságával folytatott tárgyalás alapján elkészítik az ingatlan felújítására, illetve a homlokzat színének megállapítására a dokumentációt, amit követhet majd az épület főjavítása, de csak a jogi helyzetének a tisztázását követően.