Átláthatóak lesznek az EU-s agrártámogatások kritériumai

Az európai uniós agrártámogatások kritériumai átláthatóak, azonosak lesznek minden országban – jelentette ki Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa pénteken Nádudvaron sajtótájékoztatón.

Az uniós biztos előadást tartott a harmadik alkalommal megrendezett Magyar Agrárakadémián, ezt követően újságírók előtt kifejtette: 2013 után több egyenlőségnek és több méltányosságnak kell jellemeznie az agrártámogatásokat az unióban.
    Az uniós biztos szólt arról, hogy a 2013 utáni közös agrárpolitika reformjának javaslatait az év végére készítik el, előtte széleskörűen tájékozódik a tagországokban.
    Magyarországi látogatása – fogalmazott – jól illeszkedik abba a sorba, amelynek során felkereste Németországot, Spanyolországot és Franciaországot.
    Dacian Ciolos fontosnak nevezte, hogy a döntés előkészítése során megismerjék a tagországok sokféle érdekét, fontos, hogy mindenkit meghallgassanak, és mindenki elmondhassa a közös agrárpolitikával összefüggő véleményét.
    Az unió agrárbiztosa kérdésre válaszolva beszélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek árstabilitásáról. Rámutatott: ez nem jelentett problémát, amíg védett, zárt volt az unió gazdasága, de miután az EU is teljesen nyitottá vált a világgazdaságban, a mezőgazdasági árak is “brutálisan ingadoznak”.
    Közös feladatnak nevezte megtalálni azokat az eszközöket, amelyek megvédik a gazdákat ezektől az ingadozásoktól.
    Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az akadémia szünetében kétoldalú megbeszélést folytatott Románia korábbi agrárminiszterével, az EU jelenlegi mezőgazdasági biztosával – közölték a sajtótájékoztatón.  
    Gráf József utalt arra, hogy agrárminiszterként sokáig dolgozott együtt román kollégájával, és a legtöbb kérdésben egyetértettek.
    Mindig igyekeztünk a saját országaink és az új tagországok érdekében közösen fellépni – jegyezte meg a magyar agrárminiszter, hozzátéve, hogy Dacian Ciolosnak most bonyolultabb a helyzete, mert az egész Európai Uniót kell képviselnie.  
    Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő, a rendezvény kezdeményezője elmondta: Nádudvaron nyolc ország és Magyarország képviselői cseréltek véleményt a közös agrárpolitika kérdéseiről.  
    Kifejtette nézeteit a magyarok mellett Spanyolország, Nagy-Britannia, Portugália, Belgium, Hollandia, Görögország, Olaszország és Románia képviselője is.
    Tabajdi Csaba hangsúlyozta, hogy rendkívül jelentős és széles körű eszmecserét folytattak, ami jelzi, hogy az agrárgazdaság ügye nem pártpolitikai, hanem nemzeti és uniós ügy.