Átalakítás előtt a kormány

Átalakítás előtt a kormány
Kormánya átalakítására készül Emil Boc román miniszterelnök, de egyes sajtóértesülések azt sem tartják kizártnak, hogy maga Boc mond le kormányfői posztjáról, amit az érintett cáfolt.

A román média szerdán is élénken találgatta, hogy milyen lépesekre készül a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL), amelynek elnöki posztját is Boc tölti be. A pártelnök-kormányfő szerdán találkozott pártkollégáival, ezt megelőzően Traian Basescu román államfővel is megbeszélést folytatott. Ezekről a tanácskozásokról kevés konkrét információ került nyilvánosságra, de a román média tudni véli, hogy a PDL kormányátalakításra készül. Boc állítólag értesítette pártja minisztereit és államtitkárait, hogy valamennyiük munkájáról értékelés készül.

A román hírügynökségekben megjelent információk szerint útilaput köthetnek Ion Ariton gazdasági, Valeriu Tabara mezőgazdasági és Daniel Funeriu oktatási miniszter talpára. A kormányfő esetleges távozása az idén már többször felmerült, hiszen Basescu azt szeretné, ha független, szakértő kormányfőt nevezhetne ki, de a PDL egyelőre nem támogatja ezt a megoldást, s a PDL fő koalíciós partnere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sem. Az RMDSZ-nek három minisztere van, Markó Béla pedig a miniszterelnök-helyettesi posztot tölti be. A magyar szervezet vezetői leszögezték, hogy elégedettek minisztereik teljesítményeivel, és nem kívánják lecserélni őket, ezért a kormányátalakítás várhatóan nem érinti majd őket.

Címkék: , ,