Átadták a megyei kórházat a városnak

Átadták a megyei kórházat a városnak
Nagyvárad – Váratlan döntéssel zárult a Megyei Tanács mai ülése: egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett a tanácsosok megszavazták, hogy a Megyei Kórház kerüljön a város fennhatósága alá.

Dumitru Voloşeniuc megyei tanácsi alelnök ismertette röviden Ilie Bolojan polgármesternek a Megyei Tanácshoz címzett átiratát. Az okiratban többek között kitér arra: egy egységes stratégiára van szükség ahhoz, hogy javuljon az egészségügyi szolgáltatások minősége Bihar megyében, s ha a kórházak egyetlen önkormányzat fennhatósága alatt állnának, az megkönnyítené ennek a gyakorlatba ültetését. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal készen áll arra, hogy felvállalja ezt a felelősséget a kórházak minél jobb működése érdekében, folytatódik, majd a jelenlegi tényállást ismerteti: mind a városi, mind a megyei kórház több részlege nincs korszerűsítve, a Megyei Kórháznak nincs meg a működési engedélye, a városi kórház viszont kihasználatlan részekkel rendelkezik; a megyei kórház régi épülete pedig, mely az onkológiai részlegnek ad otthont, nem biztosít megfelelő körülményeket a betegeknek. „Célunk az, hogy egy korszerű egészségügyi rendszert létesítsünk Bihar megyében és Váradon, mely 5-10 év alatt eléri az uniós színvonalat”.

Lépések

Ennek érdekében tíz irányvonalat határoz meg – többek között a pénztámogatások progresszív növelését, az átláthatóság biztosítását, a költségek szabályozását, az ágyak, illetve az osztályok számának csökkentését. A javasolt konkrét lépések pedig, amelyeket az idén, illetve jövőre szeretnének gyakorlatba ültetni: az onkológiát átköltöztetnék a városi kórházba, az osztályt minisztériumi támogatással korszerűsítenék; a sugár-, illetve a kemoterápia egy új épületben kap majd helyet, melynek felépítését a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal finanszírozza, a készülékeket pedig szintén az önkormányzat, az egészségügyminisztériummal közösen – s a költöztetés a tervek szerint jövő júliusig meg is töténne; rehabilitálnák a városi kórház összes osztályát, uniós alapokból korszerűsítenék a városi kórház műtőit, s jövő év elején a megyei kórház egyik kardiológiai osztályát a kettő közül átköltöztetnék a városi kórházba, akárcsak a három sebészeti osztály közül az egyiket, amely onkológiai sebészetté válna. A megyei kórház régi épületéből az összes fennmaradó osztályt átköltöztetnék az újabbik épületbe. „Várva a megyei Tanács álláspontját, biztosítjuk Önöket az együttműködésünkről” – áll a polgármester által aláírtátiratban.

Egyúttal a tanácsosok kézhez kapták Gheorghe Bumbu, az orvosi egyetem dékánjának átiratát is, melyben kifejti: támogatja az átvétel ötletét, mely megkönnyítené az egységes stratégia kialakítását.

Állásfoglalás

Pár perces szünet következett, hogy áttanulmányozhassák az átiratokat, majd folytatódott a tanácsülés. Mint rövidesen kiderült, egyedül Mihai Bar PSD-s tanácsos foglalt állást a kórház átadása ellen. „Mintha a megyei tanács lassan a polgármesteri hivatal tartozékává válna, most már csak az hiányzik, hogy a színházat is átadjuk” – mondta, majd szóvá tette: tudomása van arról, hogy a városi kórház a közelmúltban 50, a megyei pedig mindössze 10 milliárd lejes támogatást kapott.

Florian Birta PNL-párti tanácsos szavazásra bocsátott egy határozattervezetet, mely az átvételre vonatkozott; Radu Ţîrle megyei tancselnök kifejtette: fontos lenne egy egységes stratégia, s mivel a megyei tanácsnak több projektje is folyamatban van, nem kellene figyelmen kívül hagyni az ajánlatot. Mint később elmondta, kétnapja elromlott a kobaltterápiás készülék, az onkológiai osztály beutaltjainak egy részét többek között a kolozsvári kórházba utalták. A készülék megjavítása 2,5 milliárd lejbe kerülne…

Megszavazták

Alexandru Retegan PSD-párti, valamint Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos is az átadás mellett foglalt állást. Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök kifejtette: Nagyváradon két „konkurrens” kórháznak kevés esélye van arra, hogy jól működjön, a konkurrencia megszűntetésére, valamint közös stratégiára van szükség. Két lehetőség van: vagy a megye veszi át a városi kórházat, vagy átadja a megyei kórházat a városi önkormányzatnak. „Én lennék az utolsó,aki átadnék valamit, ami a miénk volt, másnak, de ez a legjobb megoldás, mely a betegekérdekét szolgálja. Természetesen a továbbiakban is együttműködünk majd a városi önkormányzattal a kórházak érdekében” – mondta a tanácsi alelnök. A későbbiekben a tanácsosok két tartózkodás, valamint Mihai Bar ellenszavazata mellett megszavazták a határozatot, mely többek között egy erre vonatkozó kormányhatározat kezdeményezéséről is szól.

Neumann Andrea