Átadták a dokumentumokat a múzeumnak

Átadták a dokumentumokat a múzeumnak
Nagyvárad – A nagyváradi városházán a Körösvidéki Múzeum igazgatója átvette Biró Rozália alpolgármestertől a színház felújításakor talált zárkő elhelyezési oklevél és a többi restaurált dokumentum eredetijét.

Az átvételi szerződés aláírása előtt a Körösvidéki Múzeum képviselője megmutatta a sajtó munkatársainak az eredeti dokumentumokat. Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy az eredeti dokumentumok nem alkalmasak a kiállításra, a nagyközönség a színházban láthatja majd az eredeti dokumentumokról az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) által készített másolatokat. Az OSZK lefordította az időkapszulában talált összes szöveget, továbbá a zárókő dokumentumok magyar és román nyelvű szövegéből készített díszalbumot szintén a színház kapta meg.

Újságírói kérdésekre válaszolva Biró Rozália elmondta, hogy a restaurálásra sem a város, sem a színház, sem a múzeum nem költött semmit. Biró Rozália elmondta, hogy a restaurálást az OSZK ingyen végezte el, de a művelethez felhasznált anyagokat ki kellett fizetni. Ez utóbbi költséget egy „jótevő”fizette ki, ahogy az alpolgármesterasszony fogalmazott, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy ki volt az a jótevő. „Én nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt eláruljam, ha a jótevő el akarja mondani, hogy mennyit fizetett, és miért, akkor majd elmondja” – tette hozzá Biró Rozália.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .