Átadták a díjakat a IV. Partiumi Szavalóversenyen

Átadták a díjakat a IV. Partiumi Szavalóversenyen
Nagyvárad – Szombat délelőtt véget ért az Ady Endre Elméleti Líceum és a Partium Alapítvány által negyedik alkalommal szervezett Partiumi Szavalóverseny. Két kategóriában díjazták a megmérettetés résztvevőit.

A szavalóversenyen résztvevő 34 középiskolás teljesítményét Kozsik József színművész, zsűrielnök értékelte. Bevezetőjében megtisztelőnek nevezte, hogy a versenyzőknek köszönhetően “találkozott Adyval”, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy napjaink pénzhajhász, rohanó és felületes világában mennyire fontos, hogy a művészet és a kultúra érzelmi világa eljusson hozzánk, létezzen és értéket próbáljon teremteni. Úgy vélte: annak ellenére, hogy Ady Endre mély és nehezen megközelítő világot teremtett, akik vállalták a megmérettetést, azoknak sikerült átérezniük a költemények szellemiségének a lényegét. Hozzátette: a szakmai értékelésnél jelentős szerepet játszott a szavalóverseny alatti hangulat, melyhez olyan szubjektív tényezők is hozzájárultak, amelyek köszönhetően “megteremtődött a csoda” a lelkekben és a fejekben. A színművész a továbbiakban azt tanácsolta a diákoknak, hogy szavaláskor próbálják érthetővé tenni, amit mondani akarnak, különösen az érzelmek kifejezése esetében, a versek kiválasztásakor pedig ügyeljenek arra, hogy a költemények mondanivalói közel álljanak az egyeniségükhöz.

A díjazottak

A Kozsik József színművész, Pásztor Gabriella államtitkár, F. Bathó Ida színművésznő, András Emese magyartanárnő és Kocsis Gyula színművész alkotta zsűri döntése értelmében a IX- X. osztályos diákok kategóriájában dicséretet érdemelt Szécsi Lilla, Bucsi Brigitta és Kovács Imre Ádám. Különdíjat Micura Sándor vehetett át, “nagyon” dicséretet pedig Körösi Tünde és Keresztesi Judit kapott. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gazdag Xénia Orsolya állhatott, második Vesselényi Orsolya, első helyezett Moldován Blanka lett. A XI- XII-es tanulók csoportjában Szivák Erzsébetet és Nyakó Anitát illette dicséret, különdíjjal Nagy Boglárkát jutalmazták. A zsűri speciális elismerését jelentő “nagyon” dicséretnek ezúttal Nagy Ádám és Takó Beáta örvendhetett, harmadiknak Holczman Brigitta, másodiknak Czégé Réka, győztesnek pedig Marosán Csaba László lett kikiálltva. A díjkiosztások után a jelenlevők Ady Endre mellszobrához vonultak, hogy megkoszorúzzák az alkotást.

 

Ciucur L. Antonius