Árulkodó testbeszéd

Sokféle technikát használt 25 évi FBI-szolgálata alatt a nemrég nyugdíjba vonult Joe Navarro, de fő fegyvere a szeme volt. Megfigyelte, tanulmányozta a gyanúsítottak testbeszédét, amellyel sokkat többet elárultak, mint szavaikkal.

Tapasztalatairól könyvet írt What Every Body Is Saying (Amit minden test elmond) címmel, amelyben egyszerű gyakorlati példákon mutatja be tudattalan nyelvünket. A testbeszéd elárulja például, hogy házasságunk boldog-e vagy válságban van. Ha egy pár már nem szereti egymást, de valamilyen okból mégis együtt kell maradnia, úgy viselkedik, mint Bill és Hillary Clinton tette a Lewinsky-ügy idején. Eklatáns példája volt a testbeszédnek, amely elárulta, hogy mennyire utálják egymást, amikor kiléptek az autóból és elindultak, hogy felszálljanak az elnöki helikopterre. Egymás mellett, felemelt fejjel mentek, de a lehető legnagyobb távolságot tartották – magyarázza Navarro. Akik boldogan élnek együtt, sokszor egymás tükörképeivé válnak. Elkezdenek hasonló módon öltözködni, hasonló testtartásokat vesznek fel, azonos ritmusban lélegeznek. Pszichikai, mentális és érzelmi harmónia teremtődik közöttük, amelyet csak a test tud kifejezni – állítja a volt FBI-ügynök.

A testbeszéd árulkodó volta régóta ismert. Albert Mehrabian, a Kaliforniai Egyetem professzora azzal várt ismertté, hogy kimutatta: a szavaknak 7 százaléknyi igazságsúlyuk van, a hangerőnek, a tónusnak, a ritmusnak 38, a test mozdulatainak, főleg az arckifejezésnek pedig 55 százalék. Huszonöt évi munka után Navarro arra a következtetésre jutott, hogy a szavaknak nincsen jelentőségük. Az igazságot a testbeszéd árulja el. Ez mondja el, hogy valójában mit gondolunk, mit érzünk, mit akarunk eltitkolni.

(MTI)