Április végén kezdődik a befizetés

A Kötelező magánnyugdíjalapok április végén kezdik meg az első befizetések begyűjtését, miután megtörtént a be nem iratkozottak vagy több nyugdíjalaphoz is beiratkozottak számítógépes besorolása is. A számítógépes besorolás a 2004/411-es törvénynek megfelelően történik, vagyis feliratkozások lezárultától: január 17-étől számított 30 napon belül kerül sor rá.

Az engedélyezett 18 nyugdíjalapkezelő valamelyikéhez ezelőtt négy hónappal kezdődtek meg a feliratkozások, közülük tetszés szerint választhatott bárki, de 35 éves korhatárig kötelezően választani kell egyet. Ha ez nem történt meg akkor a számítógép által kidobott nyugdíjalap-kezelőhöz sorolják be az illetőt.

A legutóbbi adtatok szerint január elsejéig 3,18 millió személy iratkozott fel valamelyik magánnyugdíjalaphoz, a potenciális magányugdíjbefizetők 74 százaléka. A végső adatot a feliratkozottakról január 25-én közlik.

A magánnyugdíjakra vonatkozó törvény szerint első évben az alkalmazottak 9,5 százalékos állami nyugdíjhozzájárulásának 2 százalékát utalják át  a magánnyugdíjalapoknak, nyolc év múltával viszont már 6 százalékát.

Ez évben a kötelező magánnyugdíjhozzájárulások összege eléri a 835 millió lejt, 2010-ben pedig az 1,8 milliárdot, ami megfelel a GDP 0,33 százalékának.