Április 21-től lehet letenni az első pályázatokat a strukturális alapokra

Április 8-ánl hozta nyilvánosságra a Távközlési és Informatikai Minisztérium a kis és középvállalkozóknak, valamint a civil szervezeteknek szóló pályázati kiírást, amely a strukturálus alapokból finanszírozott IT&C fejlesztésekre vonatkozik.

Mint ismeretes, a Távközlési és Informatikai Minisztérium keretén belül működik az információs társadalom fejlődését szolgáló közreműködő szervezet, amely a harmadik prioritási tengelynek (Gazdasági Versenyképesség Operatív Program) szabott struktuális alapok hatékony felosztásáért felel. A távközlési tárca által kezelt strukturális alapok az információs technológiai és távközlési fejlesztéseket biztosítják a magánszféra és közintézmények számára.

A 3.1.1-es kiírás a kis- és középvállalkozóknak valamint civil szervezetek szól, célja, hogy a szélessávú internetkapcsolatok számát növelje országos szinten, legtöbb tíz számítógépet összekötő hálózat kialakítására és internetkapcsolat biztosítására lehet pályázni. Ugyanakkor lehet visszanemtérítendő támogatást igényelni szerverek, szoftverek, nyomtatók(A4/A3), szkennerek, videókonferenciák szervezéséhez szükséges web-kamerák (legtöbb tíz darab) beszerzéséhez. Pályázati keretből finanszírozni lehet a szoftver licencek megvásárlását, honlapok megtervezését, elektronikus aláírás használatát lehetővé tevő informatikai megoldásokat.

A 3.1.1-es kiírás kerete 29,5 millió lej (9 millió Euro). Egy projekt legtöbb 82.000 lejt (25.000 Eurót) pályázhat meg, kis- és középvállalkozóknak legalább 20  százalékos önrésszel kell rendelkeznie, civil szervezetek esetében 5 százalékra van szükség.

„Ez az első kiírás, reméljük, hogy nagy lesz az érdeklődés, a szaktárca már a tavalytől kezdve tartott felkészítőket, hogy minél nagyobb legyen a strukturális alapok lehívásának aránya. Becsléseink szerint legalább 900 kis- és középvállalkozót valamint non-profit szervezetet tudunk támogatni” – jelentette ki Borbély Károly távközlési és informatikai miniszter.

A 3.1.1-es kiírásra szóló projekteket folyamatosan lehet letenni április 21-e reggel 9 órától augusztus 22-ig. Regisztrálni on-line kell a http://fonduri.mcti.ro/ weboldalon, majd azt követő 3 napon belül a Távközlési és Informatikai Minisztérium székhelyén (B-dul Libertăţii. Nr.14, Sector 5, Bucureşti) kell  leadni a teljes  dokumentációt.

A pályázati kiírásról részletes információkat a szaktárca honlapján, a www.mcti.ro weboldalon találnak, a “Ghidul Solicitantului” menüpontjának „Ghiduri finale” almenüjében. Kérdéseket a fonduri@mcti.ro e-mail címen lehet feltenni.