Ámokfutó mészárolt Pozsonyban

Hét halottja és legalább 14 sebesültje van a hétfő délelőtti lövöldözésnek Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevet viselő városrészében – közölte Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter délutáni pozsonyi sajtóértekezletén.

Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szerint az áldozatok között négy nő és két férfi van, mindnyájan családi, rokoni kapcsolatban vannak egymással. A hetedik halott a tettes, egy 50 év körüli férfi, aki egy panellakásban géppisztollyal gyilkolt. Amikor a rendőrök körbevették, öngyilkosságot követett el.
    Egy sebesült még életveszélyes állapotban van. A sebesültek között egy rendőr is található, akit fejlövés ért. Összesen kilenc személyt kezelnek kórházban különféle lőtt sebekkel.
    A gyilkosság indítéka egyelőre ismeretlen, a rendőrségi vizsgálat folyik. Szlovákiában ez a gyilkosság példa nélküli.
    A rendőrfőkapitány szerint a tettes délelőtt fél tíz után egy géppisztollyal, két pisztollyal és nagy mennyiségű tölténytárral felszerelve érkezett meg a dévényújfalui panelház egyik lakásába, ahol agyonlőtt négy nőt és egy férfit. A ház bejáratánál szintén agyonlőtt egy férfit.
    Az összes áldozatot családi viszony fűzi egymáshoz. A családról konkrét adatokat egyelőre nem közöltek.
    A lakosság által telefonon riasztott rendőrségi járőrök perceken belül a helyszínre érkeztek, s a ház előtt bekerítették a tettest, aki egy ideig minden mozgó dologra lőtt, majd öngyilkos lett.
    Dominika Sulková, a mentőszolgálat szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy három ember sérülése nagyon súlyos. A sebesültek között van egy három éves kisgyermek is, de állapota nem életveszélyes.
    A hivatalos közlés előtt a szlovák elektronikus médiában két verziója volt a délelőtt történt tragédiának.
    A közszolgálati TASR hírügynökség szerint egy idős férfi lövöldözött géppisztollyal azután, hogy kiirtott egy roma családot.
    A SITA hírügynökség helyi lakosokra hivatkozva azt írja, hogy az egyik panelház előtt zajlott le a lövöldözés. Állítólag egy fiatal fiú gépfegyverrel tüzelt az ablakokra, illetve a környékén járókelő emberekre. Egyesek szerint kábítószerfüggő egyénről volt szó, aki a lövöldözés végén öngyilkos lett.
    Többen is azt állítják, hogy nem egy tettes volt, hanem kettő.  Az országos rendőrfőkapitány szerint ez a feltevés nem igazolódott be. Az esethez közeli főutcán egy szétlőtt gépkocsi is látható.
    Az eset helyszínén mentőautók, rendőrök és tűzoltók vannak. A hatóságok a helyi hangosbemondón figyelmeztették a lakosságot, hogy kerülje el a lövöldözés helyszínét. A tragédia környékét lezárták, a tömegközlekedést hosszú órákra elterelték.
    Vezető szlovák politikusok részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak.