Általános sztrájk ebédszünettel

Galac – Mintegy 600 tüntető – többségében a Solidaritatea Szakszervezet tagjai – hétfőn délelőtt felfeszítették az ArcelorMittal kombinát bejárati kapuját és vizesüvegeket, konzerveket, kenyeret, köveket dobtak az intézmény udvarára.

A tüntetők megpróbáltál áttörni a kombinát bejáratát örző mintegy harminc főből álló védőkordont, de csak egy őrbódét tudtak feldönteni és egy ablakot törtek be. Az őrök könnygáz spray-jel csillapították le a feldühödött tüntetőket, akik folyamatosan dobták a gyár udvarára a köveket és az üvegeket. A Solidaritatea Szakszervezet tüntetői fizetésemelést követelnek, a gyár vezetősége ellen szóló jelszavakat skandálnak, de a többi szakszervezeti vezető ellen is tíltakoznak, akik elfogadták a cégvezetés által ajánlott 9,5 százalékos fizetlésemelést.Később a sztrájkolók a gyár bejáratától mintegy 20 méterrel messzebb vonultak a szakszervezet székhelye elé. Itt Gheorghe Tiber a szakszervezet vezetője felolvasta a vállalat vezetőségének írásos jegyzetét, melyben arra figyelmeztetik a dolgozókat, hogy az üzem berendezéseinek leállása súlyos környezetkárosító következménnyel járhatnak, de a szakszervezeti vezető azt mondta, hogy az iratnak nincs fejléce és nincs aláírva, vagyis a sztrájk folytaódik. Időközben a sztrájkolók száma 800-ra nőtt, de a kombintáot őrzők létszáma is mintegy ötvenre nőtt.

Fél tizenegykor a sztrájkvezetők azt mondták a munkásoknak, hogy menjenek ebédszünetre, mert „ez általános sztrájk, nem éhségsztrájk” – mondta Marcel Mititelu a Solidaritatea Szakszervezet hunyad megyei vezetője. Marcel Mititelunak egyébként kezeit láncal kötötték le. Azt mondta Mititelu „nem azért, hogy cirkuszt csináljak, hanem mert úgy érzem magam mintha az ArcelorMittal rabszolgájának érzem magam.”13 órakor a sztrájkolók 30 fős küldöttsége tárgyalásokba kezdett a vállalat képviselővel a gyár berendezéseinek működtetéséről a sztrájk ideje alatt. A kombinát vezetősége felkérte a sztrájkolókat, hogy tegyenek eleget a gyár dolgozói és a város biztonságára vonatkozó törvényes előírásoknak.

Kapcsolódó cikk: