Állták a sarat a tereprali versenyzők

Állták a sarat a tereprali versenyzők
Kemény verseny volt a GerBog és a Profi Tools Kft-ék által szervezett, Szatmárhegyet és környékét érintő vasárnapi tereprali. 18 motoros, 4 quados és 10 autós páros küzdött meg a napokig tartó esőzések miatt felázott terepszakasszal.  Tereprali 2008.04.13  Tereprali (1) 2008.04.13

Nelu Nastor versenybíró a ralira benevezett versenyzőkkel szombat este közösen átvette a roadbookot. A napok óta tartó esőzés, a medrükből kilépett patakok, valamint a mértéktelen mennyiségű sár viszont átalakította egy kissé a közel 80 kilométeres ralipályát. A sár már a rajt előtt kellemetlenségeket okozott, a tasnádi Kovácsék terepjárója a rajthoz állás előtt beleragadt a sárba. A mostoha körülmények miatt a motorosok a tervezett két kör helyett csak egyet tettek meg.

A profi autós kategóriában versenyző Ovidiu Domide elmondta, hogy egyes részeken a nagy menyiségű víz és sár miatt az ablaktörlőknek semmi hasznát nem vették a versenyzők.

Az 1-es számú kontrollpont környékén egy meredek lejtő után meredek kapaszkodón vezetett az útvonal, mely kapaszkodó lábánál motoros, quados és autós egyaránt megtorpant. További érdekesség volt az a helyszín, ahol a roadbook szerint (kb. 3 km-rel a cél előtt) egy hídon kellett átkelni. A hidat viszont ellepte a víz, 25-30 méter szélességben vizen kívül mást nem láttak a versenyzők. A motorosok megkerülték, az autósoknak erre viszont nem volt lehetőségük (amint Ovidiu Domidétól megtudtuk), megnehezítette helyzetüket viszont, hogy arra kellett vigyázniuk, nehogy rossz helyen „találkozzanak össze” a víz alatt rejtőzködő híddal.

Helyezések

A profi motorosoknál Lutas Joe, Merker Róbert és Gyenes Mani állhat a dobogóra, míg az amatőröknél Nagy Atek végzett Sefler Rudolf előtt. ATV/quad kategóriában Török Zoltán, Racnea Laurenţiu, Irimescu Razvan és Kocsán Rudolf végzett dobogós helyen. A sáros, agyagos terep leginkább az amatőr autósokat tette próbára, itt a Pavel Claudiu – Paşca Călin páros lett a győztes, a startnál leragadt Kovács család pedig második helyre küzdötte fel magát. Profi autós kategóriában a Szilveszter család első helyezés ért el, a Domide – Nistor kettős második, a Butka – Csoma páros harmadik, a Csillag – Nastor kettős pedig negyedik helyet szerzett.

Palincas Erika