Állatkínzásért börtönbüntetés

Állatkínzásért börtönbüntetés
A törvény értelmében rossz elbánás alatt a brutális bánásmódot, az állatok túlzott kihasználását, bántalmazását, valamint minimális jóléti és életfeltételek nem biztosítását értik.

Az állatkínzás nagyon sok formája ismeretes az állatvédők előtt, akik sokszor megdöbbentő fotókat, felvételeket tesznek közzé a médiában, hogy az emberi kegyetlenséget ábrázolják. Romániában a 205. számú törvény szabályozza az állatvédelemet, mely a Hivatalos Közlöny 2004. június 14-i, 531. számában jelent meg, melyet 2008-ban elfogadott 8-as számú törvény egészít ki. A 2008-ban jelentős módosításokon átesett törvény értelmében tilos az állatkínzás, az állatok gazdáinak vagy gondozóinak be kell tartaniuk az állategészségügyi és -higiéniai normákat, tilos elkergetniük vagy elhagyniuk őket, megfelelő menedéket és mozgásteret, élelmet, vizet, egészségügyi ellátást kell biztosítaniuk nekik. A 71. cikkely kimondja, tilos a kutyák, macskák és más állatok eutanáziája, kivéve, ha az állat egy szakorvos megállapítása szerint gyógyíthatatlan beteg. A törvény betartásáért az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság felelős. Állatokkal szembeni kegyetlenség alatt az alábbiakat értik: az állatok elvetemültségből való megölése, valamint a háziállatokra vagy a fogolyállatokra gyakorolt céllövészet; állatok közötti vagy állatokkal való harcok megszervezése; élő állatok használata a kutyaidomításban vagy a kutyák agresszivitásának mérésére; élő állatok használata kiállításokon, reklámozásra, filmkészítésre vagy hasonló célokra, ha e tevékenységek testi vagy pszichikai szenvedést, bántalmat vagy sérülést okoznak; olyan állatok elhagyása, amelyek létezése az ember gondozásától függ; az állatok testi képességének stimulálására rendeltetett anyagok doppingszerű beadása a sportversenyek alkalmával. A tudományos célokra használt állatokat különleges védelmi szabályoknak vetik alá, elkerülve a fölösleges szenvedés előidézését. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság országos állatvédelmi hatóság.

Büntetések
Amennyiben állatkínzást látnak vagy értesülést szereznek erről, a 112-es sürgősségi telefonszámon jelezzék azt a hatóság munkatársainak, mivel az állatkínzás büntetőjogi elbírálás alá kerül. Az állatkínzásért kiszabható legnagyobb értékű pénzbírság 10.000 lej, a legkevesebb pedig 500 lej. Amennyiben súlyos kihágás történik, az állatot elveszik a gazdájától, és akár egy hónaptól három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság az állatkínzó személyt. A kihágások megállapításával és a pénzbírságok alkalmazásával az állategészségügyi hatóság által feljogosított személyek foglalkoznak.