Állásbörze a műszaki kollégiumban

Nagyvárad – A nagyváradi Dimitrie Leonida Műszaki Kollégiumban általános állásbörzét Rendez a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség április 18-án 9 órától.

A szervezők 129 munkáltatót kerestek meg és 30-an jelezték részvételüket. A megyénkben jegyzett mindössze 2,2 százalékos munkanélküliségi rátához képest sok,  több, mint 900 munkahelyet ajánlanak fel a  legkülönfélébb területen. Viszonylag sok egyetemi végzettséggel rendelkezőt keresnek. Van például 10 hely programozóknak, 59 hely mérnöknek, közülük 17 építészmérnöki állás. De keresnek könyvelési szakértőt is. Az építőiparban meglehetősen nagy a kereslet szinte minden szakmában. Középiskolát végzetteknek 314 munkahelyet ajánlanak. Keresnek ácsot, villanayszerelőt, hegesztőt, betonvasszerelőt, technikust. Dorel Draghici a Fogalalkoztatási Ügynökség igazgatója a napokban Spanyolországban egy állásbörzén vett részt. Az ott dolgozó román építőipari munkásokat próbálták haza csalogatni, még nem tudni, hogy milyen eredménnyel. A szolgáltatási ágazatban 49 megüresedett munkahely van, főleg a vendéglátóiparban (pincér, szakács stb.). Keresnek még 88 lakatost, maróst, vasforgácsolót, és 133 szakképzetlen munkást az építőiparba, elektronikus alkatrészek öszeszerelésére, üvegfeldolgozásra és az élelmiszreiparba.

Új, eddig még meg nem hírdetett állásajánlatok is megjelentek, mint festő, szobrász, vízimentő a strandra. Az előző években szerveztek állásbörzét vidéki városokban is, de kitűnt, hogy az nem volt elég hatékony, mert általában nem volt elég munkahelyajánlat a környéken, így ezt beszüntették. Külön romáknak sem szerveznek többet állásbörzét, mert ott volt ugyan állásajánlat, de nem volt jelentkező. Más eszközökkel viszont sikerült az idén már 233 romának állást szerezni. Sikeres tanácsadói akciót indítottak az iskolákban. Ezideig 52 végzős osztályt vontak be. Ma indul a tanácsadó akció a Nagyváradi Egyetem Mővészeti Művészeti Karán, s tartnak nyilt napokat a Jogi valamint a Szociális Munkás Kar diákjainak is, mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Nica Daciana a Bihar Megyei Foglakoztatási Ügynökség aligazgatója.

Albert Ferenc