Állásajánlatok fogyatékkal élőknek

Nagyvárad – Fogyatékosoknak szerveztek „mini állásbörzét” hétfőn, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztási Ügynökségen, a Te Esélyeid Fesztiválja rendezvénysorozaton belül.

A rendezvényre, mely ezúttal a Bihar megyei ügynökség nagyváradi, Transilvaniei utcai székhelyén zajlott, hét cég jött el, mely összesen 47 munkahelyet kínált. Javarészt készruha készítőket, szakképzetlen munkásokat, elektronikus alkatrész-összeszerelőket kerestek. Amint Adina Tent, az ügynökség munkatársa elmondta, mintegy negyven fiatalt vártak – a papfalvi, valamint a nagyváradi 2. sz. gyermekotthonból, a nagyváradi, fogyatékosok számára létesült védett otthonokból, valamint olyan, fogyatékkal élő személyeket, akik az ügynökség nyilvántartásában szerepeltek.

A rendezvény első néhány percében szűkösnek bizonyult az ügynökség terme – a legtöbb fogyatékos fiatal ugyanis szülővel vagy kísérővel érkezett. Az egyik kísérő Adrian Toncean nevelő volt, a Bihar megyei Szociális és GYermekvédelmi Főigazgatóság munkatársa, aki elmondta: hasznosnak találja ezeket a rendezvényeket, mindig több fogyatékos fiatal talál állást ilyenkor. Szerinte jóval több álláskereső kellene eljöjjön. Ioan Veres, aki húszéves, fogyatékos lányát kísérte el, elmondta: reménykedik benne, hogy felveszik az egyik konfekcióipari céghez valamilyen egyszerűbb munkára, hiszen ilyen jellegű szakiskolát végzett, csak nehezen boldogul a varrással.

A munkaadók egy része elégedett volt, mások nem találtak megfelelő jelentkezőket. A Hanil Electronics cég személyzeti igazgatója elmondta: az általuk kínált munkahelyekre négyen jelentekztek, de egyetlen személy rendelkezik a szükséges képességekkel.