Állampolgárság: online párbeszéd az igénylőkkel

Állampolgárság: online párbeszéd az igénylőkkel
Nagyvárad – Megköszönte a Demokrácia Központok munkáját Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár, Tőkés László EP-alelnök pedig az RMDSZ-nek a központokkal, s az állampolgársággal szemben tanúsított hozzállását bírálta.

Egy hét alatt több mint hétszázan keresték fel a nagyváradi Demokrácia Központot, s több mint hetven dossziét állítottak össze, mondta Török Sándor, a nagyváradi Demokrácia Központ igazgatója, az EMNT Bihar megyei elnöke azon a pénteki sajtótájékoztatón, mely a Toró Tiborra való megemlékezést követte.
Répás Zsuzsanna helyettes államitkár, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Álamtitkárságának vezetője kifejtete: az egyszerűsített honosítás számukra az idei év egyik meghatározó tevékenysége, hiszen egy hét alatt az államigazgatás annyi kérvényt bírált el, mint máskor egy év alatt.

Fontos, hogy segítenek

“Nagyon örülök, hogy az egész problémamentesen zajlik. Köszönjük a Demokrácia Központok munkáját. Fontos, hogy segítenek, s az igénylők már összeállított dossziékkal mennek a konzulátusokra. Kérem, hogy szóljanak, ha bármi gond felmerülne” – mondta. Azt is tisztázta az államtitkár asszony: eredeti okiratokat nem vesznek el, annál is inkább, mivel ezek sok esetben érzelmi szempontból felbecsülhetetlen értékűek, valódi családi ereklyék. “Az együttműködés során megtanuljuk, hogy a közös munka ugyanúgy az összetartozás része, mint az állampolgárság” – fejtette ki.

Feltárni az eseteket

Az RMDSZ úgy állítja be, mintha segítséget nyújtana, de közben diverziót kelt, félretájékoztat az egyszerűsített honosítási eljárás ügyében, mondta Török Sándor. “Érthetetlen, hogy ellenségképet akarnak kialakítani az alig létrejött szervezettel szemben” – tette hozzá. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az EMNT elnöke kijelentette: megítélése szerint az EMNT-nek, mint a Demokrácia Központok létrehozójának, levelet kell intéznie az RMDSZ elnökének, melyben feltárja az ilyen aggasztó eseteket, s egyúttal megkérik az RMDSZ-t, hogy ne gördítsen akadályokat a nemzeti állampolgárság megszerzésének útjába.

Változó hozzáállás

Mint mondta, vannak helységek, ahol jó az együttműködés a központok és az RMDSZ között, egyes településeken viszont (például Sarmaságon, Érmihályfalván) zavaró esetekre volt példa. Fontos lenne, hangsúlyozta ki, hogy az RMDSZ magasszintú vezetői jó példával járjanak elő, s ne forduljanak szembe a nemzetegyesítés e kiváló programjával (többek között a Máramaros megyei alprefektus, valamint a nagybányai alpolgármester hozzáállását bírálta).
Mint később kifejtette, az RMDSZ szavazatszerzésre akarja felhasználni az állampolgárság ügyét, Bihar megyében például pénzt áldoznak arra, hogy ingyen fordítást és fényképkészítést biztosítsanak. “Inkább karitatív célokra használják fel azt a pénzt amit a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai korszakban összegyűjtöttek” – mondta.

Összefoghatnának

Toró T.Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke szerint fontos lenne tisztázni az RMDSZ és a Demokrácia Központok közötti viszonyt, “Az EMNT soha nem kért kizárólagosságot, nemcsak a politikai szervezetek, a civil szervezetek is mellénk állhatnak”- mondta.
“Értetlenül állunk a Bihar megyei RMDSZ magatartása előtt. Végre összefoghatnánk, de ők megpróbálják lecsípni a darabkájukat, ahol lehet” – fejtette ki Zatykó Gyula, a Demokrácia Központok partiumi koordinátora, elítélve az olyan kártékony kijelentéseket, amelyekkel elveszik az emberek kedvét az állampolgárság igénylésétől.

Újdonságok

Amint az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, Kolozsváron hamarosan létrejön egy call-center, amely az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos információkat nyújt majd az igénylőknek, s egy interaktív honlapjuk is lesz, ahol online dialógust tudnak majd folytatni az emberekkel. “Ha a dossziéjukat akarják véglegesíteni, a legjobb, ha az emberek a Demokrácia Központokhoz fordulnak. Így nincs meg az a veszély, hogy visszafordítják őket a határon túlról. Még ha igénybe is veszik az RMDSZ ingyenes szolgáltatásait, utána akkor is jöjjenek el ide ellenőriztetni a dossziéjukat, hogy ne menjenek hiába Biharkeresztesre, vagy Debrecenbe ” – javasolta az ügyvezető elnök.

Nem csak ezt végzik

Egy kérdésre válaszolva az államtitkárhelyettes asszony kijelentette: nyilvánvaló csúsztatás egyes RMDSZ-es vezetőknek az a kijelentése, miszerint abból a pénzből, amelyből az EMNT létrehozta a Demokrácia Központokat, az összes iratot le lehetett volna fordítani. “Nagyon örültünk, amikor Tőkés László felajánlotta a Demokrácia Központok segítségét. Ezt a segítséget ingyen végzik a központok, mint ahogyan a magyar állam is ingyenessé tette az egész eljárást” – mondta. Tőkés László hozzátette: akik a fentieket nyilatkozták, nem tudják, hogy a Demokrácia Központok nem csupán ezt a munkát végzik, mindenképp létrejöttek volna. Ez csupán egy külön funkció, amelyet elvállaltak. Egyúttal az EP-alelnök mérhetetlen impertinenciának nevezte azt, hogy egyes RMDSZ-tagok “megkérdőjelezik és bírálják a magyar kormány és az EMNT szerződésvállalását”.

Neumann Andrea