Áldozatokat követel az árvíz

Áldozatokat követel az árvíz
Ötre emelkedett vasárnapra a Románia északkeleti részén pusztító árvíz halálos áldozatainak száma.

A máramarosi megyei önkormányzat tájékoztatása szerint egy tizennégy éves fiatalt magával ragadott az ár, nem lehetett már kimenteni. További három ember földcsuszamlás áldozata lett. Két nappal korábban egy férfi Borsabányánál lelte halálát, ő is a hömpölygő vízbe fulladt.

Máramarosban kritikus helyzetbe került körülbelül 200 turista, akik megpróbáltak a hegyvidéki üdülőhelyekről leereszkedni, de 1300 méter magasban az elmosott utak miatt megrekedtek. Megpróbálják elérni őket, élelmet, gyógyszert és meleg ruhát igyekeznek hozzájuk eljuttatni.

A vízügyi hatóságok a legmagasabb fokú, piros jelzésű árvízriadót rendelték el a Visó folyó árterületére, ugyanez a fokozat érinti Suceava, Botosani, Iasi és Neamt megyét. Az ennél valamivel alacsonyabb fokú, narancssárga jelzés van érvényben a Tisza máramarosszigeti szakaszán. Az előrejelzések szerint a vízszint további emelkedése várható a Prut, a Szeret és a Visó folyón.

Házak ezrei kerültek víz alá ezekben a körzetekben, helyi és megyei utak váltak járhatatlanná, a lakosokat evakuálják. Pascani városában például 2700 embert kellett kiköltöztetni otthonából. A Máramasossziget és a főváros között közlekedő vonatjárat szünetel, mivel a síneket elöntötte a víz.

A természeti csapás következményeinek felmérésére és a helyzet sürgős megoldására válságtanácskozást hívott össze vasárnap Bukarestben Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök. Az ülés után ő maga is az árvíz sújtotta körzetbe utazott, ahová már szombaton megérkezett Korodi Attila környezetvédelmi és Cristian David belügyminiszter.

(MTI)