Ágyugolyók a Hunyadi kastélyban

Hunyad – A Hunyadi vár felújításával egyidőben, Alexandru Radulescu régész irányításával, egyetemisták egy csoportja feltárási munkálatokat végez a régi várárok környékén.

Hét végén a diákok három méter mélységben ásva kemény tárgyakba ütköztek, amelyekről kiderült, hogy ágyugolyók. A régészek kihívták a tűzszerészeket, akik biztonságos helyre szállították a két, egyenként mintegy 25 kilogrammos öntöttvas golyóbist.

Vicze Károly temesvári történész véleménye szerint az ágyugolyók valószínűleg a török megszállás végéről, az 1716–os Savoyai Jenő vezette osztrák ostrom idejéből maradtak és nem tartalmaznak puskaport, tehát teljesen veszélytelenek.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a golyók nem robbanásveszélyesek, a Banat Múzeum régészei ki szeretnék őket állítani a középkori fegyvergyűjtemény keretében.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .