Ágyhoz kötözött gyermekek

Ágyhoz kötözött gyermekek
Arad – Egy 13 éves gyermeket találtak az ágyhoz kötözve a rendőrök az egyik aradi rehabilitációs intézményben, ahová korábban utalták be.

Egy felkavaró esetre derült fény az egyik aradi súlyos fogyatékosságal élő gyermekek számára létrehozott rehabilitációs intézményben. A rendőrök a kezénél és a lábánál fogva az ágyhoz rögzített 13 éves gyermekre bukkantak.

Mégsem büntetnek meg senkit, ugyanis a romániai, jelenleg is hatályban lévő, a mentális betegségekre vonatkozó törvények megengedik. Az intézmény dolgozói szerint van, amikor nincsen más megoldás.

Angelica Stana, az Arad Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság sajtószóvivője szerint, mivel a gyermek igen súlyos beteg, megengedhető ez az eljárás. Elmondta, hogy a 13 éves gyermek estében minden lehetséges gyógymódot kipórbáltak már, ameddig eljutottak a kikötözéshez. A gyermekkel sokan foglalkoznak, de krízis közben nem marad más választásuk.

A törvényi szabályozáson túl a szakszemélyzet megjegyezte, hogy másképpen festene a helyzet, ha lenne kényszerzubbonyuk.

A rendőrök az intézmény dolgozóinak feljelentése nyomán jutott el a rehabilitációs központba. A dolgozók nem bírták tovább, hogy középkori módszerekkel kell “lenyugtatniuk” a gyermekeket.

A szakemberek kihangsúlyozták, hogy fejlett, nyugati országokban is használnak ilyen módszereket, de azok emberségesebbek. Az aradi intézményben 50 alkalmazott foglalkozik 28 csaknem teljesen kezelhetetlen gyermekkel.

A megkötözést akkor alkalmazzák, ha úgy ítélik meg, hogy kárt tenne a gyermek saját magában vagy a társaiban.