Ország-világ

2021.03.23. 05:58

EU-vakcinabeszerzés: akár a kommunizmusban

A legismertebb német közgazdász élesen bírálta Brüsszelt és Angela Merkel német kancellárt is az európai vakcinahiányért.

„Az oltóanyag-beszerzésben alapvető hibákat követtek el. Helytelen volt az EU-ra bízni ezt a dolgot… Az egyes államoknak minden esetben maguknak kellett volna vásárolniuk. Ez felverte volna az árakat, és kikényszerítette volna a vakcinatermelést, mivel a szolgáltatók korábban és többet fektettek volna a termelési kapacitások kiépítésébe”

– mondta a Münchner Merkur bajor lapnak Hans-Werner Sinn, a legismertebb német közgazdász, élesen bírálva Brüsszelt és Angela Merkel német kancellárt is az európai vakcinahiányért.

Sinn – aki korábban 17 éven keresztül vezette az Ifót, a müncheni Gazdaságkutató Intézetet – úgy látja, az EU beszerzési politikája lenyomta az oltóanyagárakat, a gyártóknak pedig nem állt érdekükben, hogy Európát szolgálják ki elsőként. Ez most közrejátszik abban, hogy míg Izraelben a népesség több mint felét, Nagy-Britanniában csaknem a felét, az Egyesült Államokban pedig a negyedét beoltották már legalább egyszer a koronavírus ellen, Németországban csak kilenc százalékuk kapott vakcinát.

„Nem, természetesen nem – felelte a 73 éves kutató arra a kérdésre, hogy őt magát beoltották-e már. – De az amerikai barátaimat mind beoltották, az izraeli barátaimat már rég beoltották, s természetesen a brit barátaim is mind megkapták már az oltást. A britek éppenséggel diadalt ülnek; nemcsak számos halálesetet kerülhetnek el, hanem sokkal korábban éri el őket a gazdasági fellendülés” – tette hozzá.

„Az EU a központi tervezési megoldások híve. A szűkös áruk központi beszerzése (márpedig) a gyakorlatban soha nem működik. A kommunizmus ötven éve megmutatta ezt. Ennek ellenére újra és újra megpróbálják, és minden egyes alkalommal vérző orral távoznak”

– vonta le a tanulságot Hans-Werner Sinn, akit a jelenlegi németországi oltóanyaghelyzet az egykori szocialista hiánygazdálkodásra, a lengyel tejellátás valamikori zavaraira emlékeztet.

Az Ifo kutatóintézet volt elnöke Merkelt is hibáztatja a kialakult helyzetért, összességében pedig – az iskolai értesítők szóhasználatával – elégségesre, azaz kettesre értékeli a németországi járványkezelést.

„A soros német EU-elnökség miatt (Merkel) az uniónak engedte át a vakcinabeszerzést, tekintet nélkül arra, hogy az EU-szerződések szerint az egészségpolitika egyáltalán nem az unió feladata. Egyáltalán nem lep meg, hogy az EU kudarcot vall”

– mondta Sinn. A professzor szerencsés, amiért szavai legalább megjelentek – ezt nem minden német szakember mondhatja el magáról. Wolf-Dieter Ludwig, a Német Orvosszövetség gyógyszerügyi bizottságának elnöke, az EU-vakcinákat engedélyező Európai Gyógyszerügynökség igazgatótanácsának tagja az alsó-ausztriai helyi médiának panaszolta el, hogy az ORF osztrák közmédia műsora nem idézte a szavait, mert nyilatkozata nem zengett a hurráoptimizmustól.

„Holott az emberek nem azt akarják, hogy csitítgassák őket, vagy azt hallgassák, minden rendben van, hanem nyílt kommunikációt szeretnének” – mondta Ludwig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában