17 megyében és a fővárosban volt szükség az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltók közbelépésére az időjárás miatt

Illusztráció
Illusztráció
17 megyében és a fővárosban volt szükség az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltók közbelépésére a vihar és a jelentős mennyiségű csapadék okozta károk elhárítása érdekében – derül ki a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) hétfői közleményéből.


Országszerte összesen 172 útra dőlt fát kellett eltakarítaniuk a tűzoltóknak, ugyanakkor 13 lakásból, nyolc udvarból és 5 pincéből szivattyúzták ki a vizet.

A legtöbb dolguk Kolozs megyében volt, ahol 30 fa dőlt az úttestre, tíz lakóházat és három pincét öntött el a víz. Emellett 105 ház és öt tömbház tetőzete rongálódott meg a viharos erejű szélben.

Hargita megyében Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Gyergyóhollóról (Corbu), Tusnádfürdőről és Gyergyóújfaluból (Suseni) jelentettek problémákat, ugyanakkor 50 kidőlt fát takarítottak el az úttestről a tűzoltók.

Emellett Maros, Kovászna, Máramaros, Krassó-Szörény, Temes, Szeben, Hunyad, Argeş, Bákó, Ilfov, Mehedinţi, Olt, Neamţ, Prahova, Teleorman és Vâlcea megyében is gondokat okozott az időjárás.

Hargita megye

Meghalt vasárnap este egy férfi a Hargita megyei Bélborban (Bilbor), miután a viharban rádőlt egy fa.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint az 54 éves férfit az úton érte a vihar. Szekerével egy esztena felé tartott, amikor a nagy szélben rádőlt egy fa. A mentőszolgálat illetékesei azt mondták, a férfi súlyos koponya- és agysérüléseket szenvedett, és a helyszínen életét vesztette, a kiérkezett mentősök már nem tudtak segíteni rajta.

Hargita megyében több tucat fenyőt döntött ki a vasárnap esti vihar, fennakadásokat okozva a közúti és a vasúti forgalomban. 28 településen jelenleg sincs áramellátás.

Maros megye

Tizenkét fát döntött ki a vasárnapi vihar Marosvásárhelyen. Két utca járhatatlanná vált és több személygépkocsi megrongálódott, az ítéletidő kárt tett a TBC-kórház, valamint egy tömbház tetőzetében is.

Cristian Virag, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője szerint Szászrégen környékén, valamint Dánoson, Marosszentgyörgyön és Nyárádszeredában is károkat okozott a vihar.

A megyeszékhelyen több mint 30 percen át tartott a vihar. Az erős szél mellett jelentős csapadék is esett, két útkereszteződés víz alá került.

Kolozs megye

A heves esőzések miatt több ház udvara és pincéje víz alá került vasárnap Kolozsváron, több tucat lakos kérte a katasztrófavédelem segítségét.

A betelefonálók azt is jelezték, hogy a szél fákat és villanyoszlopokat tört ki.

Ciprian Cornea, a katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a segélyhívások Kolozsvár, Bánffyhunyad, Dés, Szászfenes, Szamosújvár és Nemeszsuk területéről érkeztek.

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) vasárnapra kiadós esőzésekre és légköri instabilitásra vonatkozó sárga jelzésű fgyelmeztetést adott ki. A figyelmeztetés az ország 23 megyéjében érvényes hétfő reggelig.

www.agerpres.ro