160 csendőr vett részt a pénteki tüntetésen elrendelt bevetéseken

160 csendőr vett részt a pénteki tüntetésen elrendelt bevetéseken
Eddigi információik alapján 160 csendőr vett részt a pénteki kormányellenes tüntetésen elrendelt bevetéseken – közölte szerdán az ügyben vizsgálódó fővárosi katonai ügyészség vezetője, Ionel Corbu.

A katonai ügyész rámutatott, kézhez kapták a Román Csendőrségtől az ügyben kikért dokumentumok nagy részét, azaz a cselekvési tervet, a beavatkozási tervet és a műveleti naplót, amelyek szerint mintegy 160 csendőr vett részt a bevetésekben. Corbu hozzátette, a rendelkezésükre álló információk alapján – szerinte – nem volt indokolt a csendőrök fokozottan agresszív közbelépése, más módszerek is a rendelkezésükre álltak a zavargások enyhítésére.

Corbu hangsúlyozta, kikérték a tömegoszlatásra vonatkozó parancsot is, ezt azonban még nem kapták meg. Mint magyarázta, előbb a prefektúrától igényelték az iratot, hiszen a prefektusnak kellett aláírnia, de azt a választ kapták, hogy ezt a dokumentumot is a csendőrségnek kell kiadnia.

Azt is megkérdezték az újságírók a főügyésztől, a rendelkezésükre álló dokumentumokban van-e utalás arra, hogy Carmen Dan belügyminiszter is részt vett a csendőrök pénteki közbelépésének irányításában. “Nem észleltünk ilyent. A velünk ismertetett adatokból az derül ki, hogy a teljes misszió a csendőrfőkapitány irányításával zajlott” – válaszolt Corbu. A főügyész ugyanakkor kiemelte, az ügyészség nem kapott információkat arra vonatkozóan, hogy “milyen összetételű és milyen koncentrációjú” könnygázt használtak a csendőrök pénteken.

Ennek kapcsán a csendőrség szerda délután közölte, az intézmény kizárólag engedélyezett gyártóktól szerzi be a könnygázt, amelyet a különféle eszközökben használnak, ezt az anyagot alkalmazzák más európai országokban is a rendfenntartók – állítják.

www.agerpres.ro