16 év tanácsosság után alpolgármester

16 év tanácsosság után alpolgármester

Bihar megye – Az első, 1992-ben tartott választások óta tagja dr.Bokor Apor az érmihályfalvi Helyi Tanácsnak. Június 18. óta mint alpolgármester kamatoztathatja a városgazdálkodásban szerzett tapasztalatait.

Az érmihályfalvi RMDSZ önkormányzati képviselői közül négyen is vállalták volna az alpolgármesteri teendők ellátását. A szervezet helyi döntéshozó fóruma kétfordulós szavazás után dr.Bokor Apornak szavazott bizalmat. A Helyi Tanács alakuló ülésén aztán már nem volt kérdés, hogy valóban elnyeri a tisztséget, mivel a képviselőtestületben nagy többségben vannak az RMDSZ-esek. Az alpolgármester az 1992-es választások óta folyamatosan tagja a Helyi Tanácsnak, ráadásul az urbanisztikai kérdésekkel is foglalkozó szakbizottságnak, így elmondható, hogy egyáltalán nem ismeretlen gondokkal, megoldandó problémákkal találta szemközt magát.

Tervezési hibák

Elsőrendű feladat azoknak a beruházásoknak a továbbvitele, melyek öszesen mintegy 1000 milliárd régi lej értékben folyamatban vannak (ivóvíz- és csatornahálózat építése, új szeméttelep létesítése, ANL- és szociális lakások építése, a városi park megújítására elnyert pályázat gyakorlatba ültetése – mindezekről időről-időre beszámolunk). Sajnos vannak olyan beruházások, melyeket hátráltat, hogy tervezési hiba „csúszott be” a kivitelezésbe, tudtuk meg dr.Bokor Aportól. A területek tulajdonjogi viszonyait kell tisztázni például a középiskola bővítésének megkezdése előtt, továbbá az általános iskola tervezett új, Kálvin János utcai épületének építése előtt. Ugyancsak tervezési hiba miatt áll az Egészségügyi-Szociális Központ új székhelyének felújítása is. Sokakat foglalkoztat Mihályfalván, hogy mi lesz a főutcai, Szenkovics iskolaként közismert épülettel, melyet a tavasszal kezdtek meg bontani.

Kilométernyi járda

Elkerülhetetlen volt a tető és a falak egy részének lebontása, tudtuk meg, mivel a bejárat szerinti jobboldali tűzfal kidőlése fenyegetett. Az újrahasznosításra már vannak elképzelések, de a kivitelezésre pályázati úton kell pénzt találni, addig a jelenlegi helyzet marad. Az utak állapota is állandó feladatot ad. A városközponti kátyuk betömésére akkor kerül sor, amikor megkezdik a több mint ezer méter járda öntését. Arról, hogy ezek az új járdák hol lesznek, fontossági sorrend alapján döntött a képviselőtestület: Márton Áron utca – 120 m; Bethlen Gábor utca – 100 m; Arany János utca – 470 m; Erkel F.–Kossuth L.–Márton Á. utcák közötti sikátor – 200 m; Bem J.–Eötvös L.–Szilárd L. utcák közti sikátor – 100 m; római katolikus templom és Caritas orvosi rendelő között – 80 m.

Négy évre való teendő

Van annyi munka megkezdve, hogy azok végigvitele, sikeres befejezése bőven elég lesz 4 évre, válaszolta az alpolgármester kérdésünkre, hogy milyen egyéb tervei vannak. Ha mégis meg kell említeni valamit, akkor az az lenne, hogy a már említett Szenkovics-épületet, mely szerinte egyike a város leginkább jellegzetes épületeinek, szeretné helyreállítva látni.

Rencz Csaba