15 kórházból 12 nem felel meg a normáknak Brassó megyében

15 kórházból 12 nem felel meg a normáknak Brassó megyében
Brassó megye – A Brassó Megyei Egészségügyi Biztosítási Pénztár vezetői szerint legalább 12 Brassó megyei kórházat be kellene zárni, mert nem felelnek meg az Európai Uniós normáknak. Régiek és néhol balesetveszélyesek az épületek, kevés az orvos és az époló, s nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel.

A Tüdőgyógyászati Kórház épülete több, mint 80 éves. A külső burkolat málik, a tetők ki kellene cserélni. Belül sem rózsásabb a helyzet: az ajtókat alig tartják meg a sarokvasak, a berendezés elhasználódott, és a fűtést kályhákkal oldják meg. A kórháznak három autója van a betegek szállítására, de ezekből kettő cserére szorulna. A kórház nagyon súlyos létszámhiánnyal küszködik. A kórház vezetősége ugyanakkor kijelentette, hogy bármennyire is szeretnék, nem tudnak megfelelni, mert az épület régi, és nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható a kórtermek és a betegszobák átszerevzése vagy átépítése.

„Véleményem szerint ezeket az épületeket le kellene bontatni, vagy bezáratni, és helyette újakat építeni. A régieket, felújítva lehetne más célra használni” – nyilatkozta Poaul Becheanu, a Brassó Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője. Nem jobb a helyzet Románia kórházainak 80%-ban sem. Az európai uniós normák előírják, hogy minden olyan közegészségügyi intézményben, amely egy emeletesnél nagyobb, legyen lift. Ugyancsak az előírások között található, hogy minden szobának rendelkeznie kell különbejáratú fürdővel.