15. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

15. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Marosvásárhely – A helyszíngondok ellenére az idén is lesz Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Marosvásárhelyen. 45 ország 449 alkotásából válogathatott az előzsűri.

A marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében eszközölt javítások miatt az idén nem a megszokott helyen, hanem a Nemzeti Színházban tartják november 7–11. között Románia legnagyobb rövidfilm fesztiválját. A marosvásárhelyi MADISZ által szervezet fesztivál idei díszvendége Horvátország.

 

Premier, zene, díjazás

Premierben látható lesz Radu Vasile Igazság első animációs nagyjátékfilmje, de vetítik a tavaly tragikus körülmények között elhunyt Cristian Nemescu, a 2007-es Cannes-i filmfesztiválon díjazott California Dreamin’ című alkotását is. A filmek mellett sok zene is lesz: Dés László Quartet, Hobo, Tapinarii, Bohém Ragtime Band, Yesterday, valamint diákfilmek meg kiállítások. A szombat esti díjkiosztáson az idén is két olyan művész veheti át a kiválósági díjakat, akik sokat tettek a filmes szakmáért; a művészek kiléte egyelőre titok. Minden külföldi filmet három nyelvre fordítanak, románra, magyarra, angolra.

 

Jegyeket hétfőtől, november 5-től lehet vásárolni a MADISZ székhelyén (Dózsa György utca 9. szám, II. emelet). A fesztivál egész idejére érvényes bérlet 30 lejbe, a napijegy 10 lejbe kerül.