15. alkalommal volt adományest Nagyszalontán

Átadták a Nagy családnak azt a vándorbölcsőt, amelyet Áder János felesége, Herczegh Anita asszony éppen egy évvel ezelőtt adományozott
Átadták a Nagy családnak azt a vándorbölcsőt, amelyet Áder János felesége, Herczegh Anita asszony éppen egy évvel ezelőtt adományozott
A hajdúváros vállalkozói immár 15 éve fognak össze rendszeresen és vizsgáznak jelesre minden esztendőben az árva sorsú gyermekek támogatásáért végzett munkában. A jótékonysági estet sok évvel ezelőtt a gondoskodó segítségnyújtás jegyében hívta életre a nagyszalontai RMDSZ.

S azóta is e gondolat szellemében kerül évről évre megrendezésre az az est, amikor a város lakosai közös összefogással segítenek az árva sorsú és nehéz körülmények között élő gyermekeknek. A Zilahy Lajos Művelődési Házban péntek este meghitt, karácsonyváró hangulat fogadta mindazokat a jó szándékú embereket, akik arra szövetkeztek, hogy a Böjte Csaba munkássága által fémjelzett Szent Ferenc Alapítvány számára pénzadományokat gyűjtsenek. A rendezvényen részt vett Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Török László polgármester, Horváth János alpolgármester, dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés korábbi elnöke, miniszterelnöki megbízott, Lepsényi István, a gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár, Szőcs Géza címzetes államtitkár, miniszterelnöki megbízott, Herczegh Melinda asszony, prof. dr. Papp Zoltán, prof. dr. Váradi Valéria, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Morovik Attila, Csepel alpolgármestere, Hajdu Kata, az Abigail Galéria tulajdonosa, valamint Faller Jenő diplomata. A jelentős múlttal rendelkező jótékonysági est történetét Balázs Anita, az est háziasszonya idézte vissza köszöntőjében, majd Németh Szilárd országgyűlési képviselő üzenetét olvasta fel, aki bár személyesen nem tudott jelen lenni a rendezvényen, lélekben a várossal ünnepelt.

Szívén viseli

Ezt követően a műsorvezető, az est ünnepi szónokát, dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat szólította a mikrofonhoz, aki köztudottan szívén viseli a nehéz körülmények között élő emberek sorsát, és nem csak ilyenkor, az ünnepek idején segíti őket, hanem a mindennapokban is. A miniszterelnöki megbízott köszöntője után lélekmelengető beszédet mondott Böjte Csaba atya, majd Lepsényi István államtitkár és Herczegh Melinda asszony átadták a Nagy családnak azt a vándorbölcsőt, amelyet Áder János felesége, Herczegh Anita asszony éppen egy évvel ezelőtt adományozott Nagyszalonta városának, életre keltve a régi hagyományt, amikor a kisbabákat még bölcsőkben ringatták és a kiságyak több nemzedéken keresztül családról családra jártak. A szívhez szóló pillanatok után az este főszereplői, a gyermekotthon kis lakói léptek a színpadra, akik egy ünnepi műsorral mondtak köszönetet a vállalkozóknak a támogatásért.

A Bocskai díj
A rendezvény második részében egy különleges kitüntetés, a városalapítóról elnevezett Bocskai-díj átadásával folytatódott az este. Nagyszalonta városa immár 8 esztendeje osztja ki ezt a rendkívüli díjat, olyan intézmények vagy személyiségek részére, akik sokat tettek a nagyszalontai magyarság terveinek megvalósításáért. A korábbi évek során a városalapítóról elnevezett díjban részesült a hajdúváros díszpolgára, Dánielisz Endre helytörténész, a magyar iskola, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Toldi néptáncegyüttes, Naszvadi György államtitkár, Borbély Lénárd, Nagyszalonta testvérvárosának, Csepelnek a polgármestere, valamint Illyés Lajos, a város korábbi alpolgármestere. A Bocskai díjat idén, a kuratórium döntése értelmében, a hajdúváros szülötte, a budapesti Abigail Galéria tulajdonosa, Hajdu Kata galerista vehette át, aki a szakmaisága mellett évek óta szívvel-lélekkel szolgálja szülővárosát, aki tevékenységével, segítőkész, hozzáértő munkájával méltán érdemessé vált a jeles kitüntetésre. A megtisztelő elismerést Böjte Csaba atya és Szőcs Géza államtitkár adta át a díjazottnak. Az ünnepélyes pillanatok után egy tehetséges székelyföldi énekesnő, Kurkó Dalma lépett a színpadra, aki az alkalomhoz illő dalcsokorral ajándékozta meg a hallgatóságot.

96.000 lej

A folytatásban az összegyűlt pénzadomány átadása következett. A vállalkozók nagyvonalú adományai révén a Szent Ferenc Alapítvány támogatására az idei jótékonysági esten 96.000 lej gyűlt össze, valamint egy 30 diák és 5 felnőtt részére szóló utazási utalvánnyal is gazdagodott a gyermekotthon. Az összegyűlt adományt Borbély Lénárd, Csepel polgármestere adta át Böjte Csaba atyának és az otthon gyermekeinek. Az örömteli pillanatok után az élmények csak még tovább fokozódtak, hiszen egy fergeteges koncerttel érkezett a színpadra az est sztárvendége, Zséda, aki dalaival méltóképpen koronázta meg az ünnepi rendezvényt.

 

Szatmári Erzsébet