142.000 aláírást tartalmazó petíció-papírszőnyeget terítettek ki a szenátus ülésterme elé

Fotó: Mediafax
Fotó: Mediafax
Több mint 142.000 aláírást tartalmazó petíciót terített ki a Declic Közösség hétfőn a szenátus ülésterme elé, független igazságszolgáltatást követelve.

A ‘Mindenki az igazságszolgáltatásért’ című petíció szövegét és a 142.000 aláírást tartalmazó íveket papírszőnyegként terítettek ki a szenátus ülésterme elé a Declic Közösség tagjai. Roxana Pencea, a civil szervezet egyik képviselője azt mondta: az aláírásokat az utóbbi hónapokban gyűjtötték, a ‘Politikától független igazságszolgáltatásért’ nevet viselő kampány keretében.

A civil szervezet képviselője kifejtette: az akció révén tudatosítani akarják a szenátorokban, hogy nagyon sok állampolgár elégedetlen az utóbbi időszakban hozott döntéseikkel. ‘Az állampolgárok nem támogatják a korrupciót, nem óhajtanak politika által uralt és bűnözők által megpecsételt jövőt’ – jelentette ki Roxana Pencea.

Az akcióról Adrian Ţuţuianu szociáldemokrata párti szenátor úgy vélekedett, hogy az ‘nem a legmegfelelőbb’ formája a tiltakozásnak, mert szerinte 142.000 aláírás ‘még nem jelenti azt, hogy mindenkinek ugyanez a véleménye.’ Vlad Alexandrescu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felsőházi frakcióvezetője szerint a tiltakozás a ‘lehető legbékésebb’ volt, és bizonyos állampolgárok amiatt érzett ‘kétségbeesését fejezte ki, ahogy a parlamenti többség összerombolja a romániai igazságszolgáltatási rendszer építményét.’ Gabi Ionaşcu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora azt mondta, ő maga sem ért egyet az igazságügyi törvényekkel, úgyhogy szükség esetén ‘gond nélkül’ csatlakozna a 142.000 aláíróhoz.

www.agerpres.ro