130 éve született Ady Endre- nagyváradi alkotók filmje az MTV-ben

Tudták-e hogy hat ujjal született Ady Endre? És hogy a pincérek vittek neki bort a váradi fogházba ahol három napig raboskodott az Egy kis séta cikke miatt? Hogy nyakasságát, konokságát apjától örökölte, aki református kurátorként még az érmindszenti pap unokáit is rendreutasitotta?

Csak pár érdekesség abból a dokumentumfilmből, melyet november 18.-án reggel 6,23-kor sugároz a Magyar Televizió 2-es csatornája (román idő szerint). A Kárpát Expressz c. müsor Ady Endre közelgő 130. születésnapja alkalmából közel félórában mutatja be a költő szülőhelyét, Érmindszentet, születésének körülményeit és az ott eltöltött éveit. A nézőket Szilágyi Enikő, az Ady szülőház gondnoka kalauzolja Adyfalván.

Ezt követően Péter I. Zoltán, újságiró-helytörténész, a Bihari Napló szerkesztője eleveniti fel azokat az eseményeket, helyszineket, melyek Ady Endre másfél éves nagyváradi tartózkodásához kötődnek. Látható lesz többek között az egykori redakció, az EMKE kávéház, a Kanonok sor és a Mülleráj is. A film rendező-operatőre Villányi Zoltán és szerkesztője Balla Tünde egy rövid filmajánlót nyújt át az ERDON olvasóinak, melyet a csatolt videóban tekinthetnek meg.