13 meghökkentő tény az ókori rómaiakról, amit biztosan nem hallott történelem órán

Akt.:
13 meghökkentő tény az ókori rómaiakról, amit biztosan nem hallott történelem órán
© Forrás: brightside.me
Színház, gladiátorok, filozófusok – ezekről biztosan szó esett, arról viszont biztosan nem tud, mi történt az elhunyt gladiátorok vérével. Többek között erre is fény derül.

Ittak az elhunyt gladiátorok véréből

1
Az ókori Rómában megitták a gladiátorok vérét mert úgy hitték, az ereje beléjük száll ezzel. Az életüket vesztett gladiátorok vérét összegyűjtötték és gyógyszerként árulták, mivel úgy vélték, ez segít az epilepszia kezelésében.

A rómaiak sokáig éltek

2
Hivatalos adatok szerint az ókori Rómában a várható átlagéletkor 25 év volt, valójában azonban sokan megérték az időskort. Az átlag 25 év a magas csecsemőhalandóság miatt, valamiért azért alakulhatott így, mert sok nő életét vesztette szülés közben. Az igazság viszont az, hogy az ókori Rómában az emberek életkora hasonlóan alakult, mint napjainkban.

Az időmérés relatív

3
A római óra nyáron 75, télen pedig 44 percből állt, amelyet mindenki a naphoz igazított. 12 óra kezdődött hajnaltól, 12 pedig napnyugtától, ez persze kisebb késésekhez vezetett, de a rómaiak ezt tolerálták.

A gazdagok viseltek lilát

4
A természetes gyapjú színe a sárga és a barna, valamint a szürke és fekete között mozgott, ezeket a színeket a szegény emberek viselték. Ha valaki piros, zöld, esetleg lila színű ruhát viselt, azt mesterséges körülmények között hozták létre és messziről hozták, ezért ilyet csak a gazdagok viseltek, a lila színt pedig csak a különösen tehetős emberek engedhették meg maguknak.

A vastag szemöldök az intelligencia jele

5
A vastag szemöldök a római nők között a magas intelligánciát jelentette ezért igyekeztek azt minél bozontosabbá és vastagabbá tenni, többek kecskeszőrt használtak arra, hogy vastagabbnak tűnjön a szemöldökük.

Igény volt a fogászatra

6
Az ókori rómaiak nagy figyelmet fordítottak a fogápolásra a fogorvos pedig igencsak népszerűnek számított. A tudósok úgy vélik, az akkoriban használt műfogsorok és fogszabályozó készülékeket inkább a gazdagság bemutatására, mint egészségügyi okokból alkalmazták, de csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak a teljes fogsort.

A rómaiak nem kedvelték a filozófusokat

7
Olyan kiváló filozófusok születtek a Római Birodalomban, mint Seneca vagy Marcus Aurelius, a rómaiak mégis elutasítóak voltak a filozófusokkal szemben. A rómaiak úgy vélték, hogy a filozófia értéktelen tanulmány.

A római hadsereg vezetői nem harcoltak

8
A római hadsereget mindig úgy ábrázolják, hogy a vezér a legelső sorban támad a katonáival, az igazság viszont az, hogy a haderő vezetői soha nem harcoltak hanem a háttérből irányítottak. Ha viszont a seregük csatát vesztett, gyakran öngyilkosok lettek.

A méregivás hagyománya

9
Az első század végétől hagyománnyá vált, hogy a császárok kis mennyiségű mérget ittak.

Üldözték a keresztényeket

10
A rómaiak úgy gondolták, jó okuk van arra, hogy üldözzék a keresztényeket. A rómaiak a többistenhitben éltek, a keresztények viszont ezek létezését tagadták, ez pedig már elegendő volt ahhoz, hogy üldözzék őket.

A hányás normális volt az étkezéseken

11
A rómaiak szerettek enni, az pedig egyáltalán nem volt ritka, hogy közben hánytak is. A feljegyzések szerint Seneca is szerette ezeket a lakomákat, amikor pedig már émelygett a sok ételtől kiment hányni, majd visszatért és folytatta az étkezést.

A római nők festették a hajukat

12
A festett haj eredetileg a prostituáltak szimbóluma volt, de Claudius császár harmadik felesége, Messalina festette a haját és bevezette a színes parókákat, később pedig már a nemesek is használták a hajfestést.

A rómaiak nem használtak szappant

13
A rómaiak minden nap fürödtek, de nem használtak szappant csak különböző olajokat a koszt pedig különböző kaparókkal távolították el a testükről.

(Brightside)


Ritka történelmi fotók, amelyek az ön szívét is megérintik

Egy macskát etető katona, egy pár, új cipőnek örülő német kisfiú, vagy csupán egy, a macskájával tehenet fejő férfi. A közös bennük, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellettük.

12 sokkoló történelmi tény, amit nem tanítottak az iskolában

Tudja, melyik nagy divatcég készített egyenruhákat a náciknak? És azt, hogy a heroint egykor gyógyításra használták?