13 éves német iskolás kijavította a NASA becslését az aszteroidakatasztrófa esélyéről

Egy 13 éves német iskolás fiú helyesbítette az amerikai űrkutatási hivatal számításait egy aszteroida és a Föld összeütközésének kockázatáról. Az amerikai szakemberek a kisfiú szerint 100-szoros tévedést követek el.

Nico Marquardt a potsdami asztrofizikai intézet adatai alapján kiszámította, hogy az Apophis aszteroida és a Föld ütközésének esélye 1 a 450-hez, nem pedig 1 a 45 ezerhez, ahogy a NASA kalkulált. Vagyis 100-szor nagyobb a katasztrófa valószínűsége. Az amerikai űrhivatal már tájékoztatta testvérszervezetét, az Európai Űrhivatalt (ESA), hogy a német kisfiúnak igaza van. A német iskolás a számításainál figyelembe vette annak a lehetőségét is, hogy az Apophis 2029-ben, amikor elrepül a Föld közelében, ugyan nem ütközik bolygónkkal, de eltalálja a Föld körül keringő több ezer mesterséges tárgy valamelyikét. Ettől úgy módosulhat a pályája, hogy a következő találkozáskor, 2036-ban már összeütközhet a Földdel.

A mesterséges holdak nagy része 35-36 ezer kilométer távolságban kering a Föld körül, az Apophis pedig 32,5 ezer kilométerre fogja megközelíteni a Földet. A műholdak átlagosan 3 kilométer per másodperces, azaz több mint 10 ezer kilométer per órás sebességgel száguldanak. A NASA és a német fiú is egyetért abban, hogy ha az aszteroida (körülbelül 320 méter átmérőjű és 200 milliárd tonnás vas és irídium tömb) összeütközik a Földdel, akkor – feltételezve, hogy valamelyik óceánba zuhan – óriási szökőárokat fog kelteni. Ezek mérhetetlen pusztítást okoznak nemcsak a partvidékeken, hanem még a szárazföldek belsejében is. Az ütközés következtében sűrű porfelfhő fogja elsötétíteni a Földet meghatározhatatlan hosszú időre. A német kiskamasz egy regionális tanulmányi versenyre készítette a számításait. Dolgozatának ezt a címet adta: “Az Apophis – a gyilkos aszteroida”.