104 személyt kellett kilakoltatni elővigyázatosságból

104 személyt kellett kilakoltatni elővigyázatosságból
A katonai tűzoltók 48 személyt menekítettek ki az árból az elmúlt 24 órában, és 104 személyt kértek fel arra, hogy az árvízveszélyre való tekintettel elővigyázatosságból hagyják el otthonukat.

 

Ennek és a Ro-Alert rendszeren keresztül idejében kiküldött figyelmeztetéseknek köszönhetően az elmúlt 24 óra áradásai nem követeltek emberi áldozatot – tájékoztat közleményében a katasztrófavédelmi főfelügyelőség.

A katonai tűzoltók összesen 65 lakásból, 78 pincéből, 267 udvarból szivattyúzták ki a vizet, munkájukat nagyban akadályozta a vízszint magassága, illetve a nagy mennyiségű hordalék.

A vasárnap és a hétfőre virardó éjszaka lehulló tetemes mennyiségű csapadék 20 megye 72 településésn okozott áradásokat.

A viharos erejű szél fákat csavart ki, a katasztrófavédelem alkalmazottainak 53 esetben kellett közbelépniük, hogy a kidőlt fákat eltávolítsák az úttestről, gépkocsikról vagy a villanyvezetékekről.

A legnagyobb károkat Hargita és Mehedinţi megyében okozta a vihar. Mehedinţi megyében a katonai tűzoltóknak több mint 20 településen kellett segítséget nyújtaniuk az áradás miatt a házakban vagy gépkocsikban rekedt személyeknek.

Hargita megyében az áradat elöntötte Csíkszentdomokos, Gyimesközéplok és Hidegség településeket, 100 személyt kellett kilakoltatni elővigyázatosságból. A Hargita megyei katasztrófavédelem korábbi tájékoztatása szerint Hidegségben egy házat teljesen tönkretett, további 25-öt pedig megrongált az áradás, emellett 50 melléképületet és 100 kertet öntött el a víz. Csíkszentdomokoson két ház és 90 udvar került víz alá.

Botoşani megyében három, az áradat miatt a személygépkocsiban rekedt személyt is kimentettek a tűzoltók.

Fehér megyében a katasztrófavédelem, a helyi hatóságok emberei és önkéntesek a Sebes folyó töltését magasították meg homokzsákokkal.

Jelenleg Bákó, Hargita, Hunyad, Mehedinţi, Neamţ és Temes megyében munkálkodnak a katonai tűzoltók az ár okozta károk elhárításán, és zajlik a kárfelmérés, mutat rá az IGSU.

Az IGSU 38 figyelmeztető üzenetet küldött az állampolgároknak a Ro-Alert rendszeren keresztül az elmúlt 24 órában.

A helyzet súlyosságára való tekintettel a hatóságok a szolgálaton kívül levő tűzoltókat is berendelték.

 

www.agerpres.ro