„ Kinek van egy csöpp esze, Barátja a fogkefe …”

„ Kinek van egy csöpp esze, Barátja a fogkefe …”
Bihar megye – A steb by step osztályok tanulói már megszokták, hogy nem a hagyományos, megszokott formában gazdagíthatják ismereteiket.

Sokkal gyermekközpontúbb, sokkal vonzóbb, a gyermekek érdeklődésének és életkori sajátosságainak megfelelőbb módszereket és szervezési formákat alkalmaznak a pedagógusok. Még hatékonyabb az oktatás, ha az aktuális ismereteket az illető szakterület egyik, a gyermekek által jól ismert szakembere „tolmácsolja”. Ugye mindenki ismeri, hogy milyen óriási jelentőséggel bír a fogápolás az egészségmegőrzés szempontjából? Mégsem jár senki szívesen a fogorvoshoz! Pedig milyen fontos volna, hogy már kisgyermekkorban kialakuljanak azok a készségek és szokások, melyek megelőzhetik a későbbi komoly gondokat!

Ezt igyekezett hatékonyan megvalósítani a székelyhídi Petőfi Sándor Középiskola step by step-es első osztályát vezető Kovács Judit és Erdei Noémi tanítónő. Meghívásukra dr. Kéri Ildikó fogorvos tartott „órát” a gyerekeknek. Volt vers, mese, varázsige, találós kérdés, ajándék, egyszóval minden, ami felkeltse a gyermekek érdeklődését. Természetesen a vers Lászlóffy Aladár Fogkefe verse volt… Jelen volt Zsófi, a százlábú, aki már komoly ismeretekkel rendelkezik a fogápolás terén, bemutatta a varázskrémet, jó tanácsokkal látta el a gyermekeket.

Helyesen fogat mosni

A doktornő is jó tanácsokkal szolgált, hisz megvizsgálta minden gyermek fogkeféjét, megmutatta, hogyan kell helyesen fogat mosni, végül kedvesen minden gyermeket meghívott, hogy látogassák meg őt rendelőjében, ahol a fogukat is meg tudja vizsgálni. „Nálunk nincs szuri! Mi csak varázsolni fogunk!” – biztatta a kicsiket a doktornő. Meggyőződésem, hogy ha nem is mindenki, de az osztály nagy része fel fogja keresni a rendelőt, és senki nem fog félni, hisz a doktornő már személyes ismerősük, jó barátjuk. Abban is biztos vagyok, hogy sok kis lurkónak eszébe jutnak Zsófi, a százlábú tanácsai, és ebben az osztályban kevesebb lesz a szuvas fogú gyermek. Úgy legyen! 

„Nálunk nincs szuri! Mi csak varázsolni fogunk!”

 

Fekete Katalin