ERDON Helyi hírek

2011.01.21. 13:06

Magyar népzenei barangolás

<p>Nagyvárad - A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében a debreceni Csűrdöngölő együttes adott hangulatos koncertet pénteken a nagyváradi Ady Endre liceum dísztermében.</p>

Autentikus népzenét hallhattak  autentikus előadásmódban  azok a diákok, akik pénteken háromnegyed tizenkettőkör gyülekeztek a váradi Ady Endre Liceum dísztermében, ahol az 1981-ben alakult Csűrdöngölő népi együttes szólaltatta meg a különböző tájegységek magyar népzenéjét. Az együttes ugyanis a Kárpát-medencei magyar népi kultúra, és azon belül is a népzenei kultúra minél szélesebb körben való megismertetését vállalata fel. Az együttest 1993-ban elnyerte a Népművészet ifjú Mestere címet. A Csűrdöngölő együttes a rendelkezésére álló egy óra alatt bebarangolta a magyar népzene gazdag területeit: előadásukban megszólalt bonchidai muzsika, kalotaszegi és Küküllő-vidéki zene, soproni cimbalmos muzsika, moldvai ballada, végezetül pedig hajdúsági dallamok.

Az együttes tagjai - Bárdosi Ildikó (ének, ütőgardon), Molnár Miklós (hegedű, ének), Bíró István (hegedű, ének, a zenekar vezetője), Fekete Krisztián (cimbalom), Rácz Gyula (brácsa, ének) Bíró István (nagybőgő, furulya, klarinét), nagy lelesedéssel játszottak a főként diákokból álló hallgatóságnak. A koncert során Bíró István zenekarvezető  rövid felvezető szövegekkel ismertette az éppen felcsendülő zenék tájegységi jellegzetességeit, segítve ezzel a muzsikák jobb megértését. A koncert végén diákok zúgó tappsal és hangos ovációval köszönték meg A Csűrdöngölő együttes produkcióját.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!