ERDON Helyi hírek

2010.10.19. 18:34

Nagyváradon koszorúzott a magyar államelnök

<p>Nagyvárad - Kedden Nagyváradra látogatott Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Délután felkereste a Bazilikát, ahol megtekintette a hermát, majd megkoszorúzta Szent László és Bethlen Gábor szobrát.</p>

Az előzetesen kiadott programhoz képest mintegy negyedórás késéssel érkezett a Bazilikához Schmitt Pál magyar köztársasági elnök, Tőkés László európai parlamenti képviselő, EP-alelnök, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt helyi vezetőinek a kiséretében. A Székesegyház kertjében Exc. Böcskei László megyés püspök, Exc. Tempfli József ny. megyés püspök és Mons. Fodor József általános helynök fogadta a közjogi méltóságot, miközben az esemény jelentőségéhez képest viszonylag kis létszámú tömeg tapsolt. Az államfőnek katonai tiszteletadás is járt, majd a világi és egyházi személyiségek a Bazilikába vonultak, ahol az államfő koszorút helyezett el Szent László hermája elé.

Ereklyetartó

Fodor József az ereklyetartót is megmutatta neki, majd Tempfli József egy egyházi könyvet ajándékozott a főméltóságnak. Schmitt Pál a főoltár előtt is megállt néhány perc erejéig. Valaki autogrammot kért tőle, Pásztai Ottó, a Premontrei Öregdiákok Egyesületének vezetője pedig a civil szervezet kiadványaiból ajándékozott neki néhányat.

Ezután a házigazdák és a meghívottak a Szent László szoborhoz mentek, ahol az államfő szintén koszorúzott, majd elismeréssel nyugtázta a Váradi Dalnokok énekkarának fellépését. Innen gyalog vonult a Petőfi parkban levő Bethlen Gábor szoborhoz, ahol szintén koszorúzott. Ismét közreműködött a férfidalárda, majd Tőkés László javaslatára a Szózat eléneklésével zárult az ünnepélyes főhajtás.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!