Egy felmérés szerint a doktorok fele helyesli, hogy mentesítsék az orvosokat az adófizetési kötelezettség alól

Illusztráció
Illusztráció
A doktorok 49 százaléka helyesli, hogy mentesítsék az orvosokat az adófizetés kötelezettsége alól és csaknem háromnegyedük (72 %-uk) szerint ezt ki kellene terjeszteni az egészségügyben dolgozó más kategóriájú alkalmazottakra is – derül ki a Solidaritatea Sanitară országos szövetség szerdán közzétett felméréséből.


Az idézett forrás szerint az orvosok 57 százaléka az adókedvezmény helyett inkább azt szeretné, hogy jó fizetést kapjon. A megkérdezetteknek csak 44 százaléka véli úgy, hogy az adókedvezmény pozitív hatással lenne az orvosok munkájára, mások szerint viszont, a kedvezményes státusz helyett inkább korrekt fizetéseket kellene biztosítani. A válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy az adókedvezmény bevezetése hátrányosan érintené az egészségügyben dolgozó többi alkalmazottat.

A felmérés szerint a magánszférában dolgozó orvosok örömmel fogadnák az adómentességet, míg az állami szférában dolgozók többségének erős fenntartásaik vannak az intézkedéssel szemben. Az elemzés szerint az orvosok az adókedvezménynél előbbre tartanák társadalmi megbecsülésük visszanyerését, beleértve az elvégzett munkáért járó méltányos jövedelmet és elutasítják, hogy őket a kedvezményezett kategóriának tekintsék.

A felmérésben 679 orvos vett részt.

www.agerpres.ro