„Pulzusvétel”: kíváncsiak a véleményekre

„Pulzusvétel”: kíváncsiak a véleményekre
Közösségi véleményfelmérő programot indít Döntsünk közösen! címmel az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A partiumi régióban összesen 130 ezer magyar háztartásba juttatják el a kérdőíveket.

 

 

– A romániai közhangulat soha nem látott mélységekbe süllyedt – fogalmazta meg a csütörtöki sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, az EMNP partiumi megbízott elnöke, aki szerint a tüntetéssorozat során a politikusok ellen megfogalmazott kritika jogos, az emberek joggal érezhetik azt, hogy csak a választások idején számítanak, után pedig már másfajta (egyéni és párt) érdekek érvényesülnek.

A Döntsünk közösen! programmal a céljuk az, hogy megszólítsák az embereket, kikérjék a véleményüket a mindannyiunkat érintő problémákról. Összesen 400 ezer kérdőívet juttatnak el a romániai magyar háztartásokba, de ezeken kívül internetes felületen is lehetőség van válaszolni a kérdésekre. A programot úgymond „pulzusvételnek” szánják, szeretnék megtudni, hogy „mi feszíti” a magyar embereket, hiszen „ha modern és hatékony pártot akarunk építeni, akkor meg kell ismerni a véleményeket” – fejtette ki Zatykó Gyula.

 

Vélemények és javaslatok

 

Csomortányi István szervezési igazgatótól megtudtuk: az EMNP partiumi régiójához tartozó hat megyében összesen 130 ezer háztartásba juttatják el az íveket. A demográfiai mutatók alapján a legtöbb Bihar megyében kerül szétosztásra (45 ezer), ezután következik Szatmár (35 ezer), Szilágy, Máramaros és Arad (15–15 ezer), illetve Temes (5 ezer). A nyolc kérdésből álló kérdőív olyan problémakörökben firtatja ez emberek véleményét, mint például: mi a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében, az egészségügyi reform, külföldi hitelek visszafizetése, a korrupció, az autonómia vagy a magyarság parlamenti érdekképviselete, míg a kilencedik pontban arra a kérdésre lehet válaszolni, hogy: Mit javasol az Erdélyi Magyar Néppártnak? A kérdőíveket a kitöltés után az azon feltüntetett postai címre kell visszajuttatni az EMNP-hez, vagy pedig bedobni a Demokrácia Központokban elhelyezett urnákba (Bihar megyében Nagyváradon kívül Margittán és Érmihályfalván vannak ilyen központok). Amennyiben valaki szeretné, hogy a továbbiakban is tájékoztatva legyen az EMNP terveiről, és segítené ennek munkáját, opcionálisan megadhatja az elérhetőségeit is. Online a www.neppart.eu internetes oldalon érhető és tölthető ki a kérdőív. Az adatokat a beérkezés függvényében folyamatosan feldolgozzák, és ezek figyelembe vételével fogják meghatározni a februári csíkszeredai kongresszuson az EMNP programjának főbb gazdasági-politikai támpontjait.

Tököli Magdolna

Címkék: , ,